Nedoumljiv zločin

Tragedija na Krasu: Marko fasciniran nad judovsko vero?

Manuela Doso
22. 3. 2017, 20.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kras je pretresel nedoumljiv zločin. Domačini iz vasi Lukovec pri Štanjelu so v hudem šoku. Stežka dojemajo, da je 35-letni Marko ubil mlajšega brata in 80-letno babico Marijo, ki je zanj skrbela.

Manuela Doso
Za tem oknom je dan po dvojnem umoru še potekala preiskava.

Samo nekaj korakov stran od hiše, kjer se je zgodila krvava srhljivka, živi Marijina hčerka z družino. Med njimi je njena hčerka, sestrična pokojnega ter vnukinja pokojne Marije, ki jo je klicala nona, s svojo hčerko. Pokojna Marija je imela dva otroka, poleg hčerke še sina, očeta bratov Abram, ki je za posledicami raka preminil pred približno petimi leti. Mati pokojnega Maria in njegovega brata ter krvnika Marka je otroka in njunega očeta zapustila pred okoli dvajsetimi leti in odšla na Kosovo.

Preberite še: Dvojni umor: osumljeni Marko šest ur pojasnjeval motiv

Taksist
Osumljenec ima eno taksislužbo registrirano prav na naslovu, kjer je storil zločin, v hiši svoje pokojne babice. Glede na podatke s portala Gvin s poslom ni imel težav in je beležil lepe prihodke.

Starejši krajani povedo, da je niso videli 20 let in da naj bi bila kosovskega rodu. Vnukinja pokojne Marije nam je v nepopisnem šoku povedala le, da se družina ne želi izpostavljati in dajati izjav, da niti oni ne poznajo vzroka umorov in da niso slutili tragedije, ki jih je doletela. Pravnukinja pokojne Marije, ljubka predšolska deklica, ki je stala ob mamici, ne ve, da njene ljube prababice ni več.

Taksist Marko naj bi posegal po travi

Od sosedov nihče ni slišal nič nenavadnega, dokler v vas ni prispela policija. Tudi oni ne vedo povedati, zakaj bi Marko tako obračunal s sorodnikoma, s katerima je tudi živel. Po nekaterih navedbah poznavalcev razmer je Marko zadnji čas živel v Novi Gorici, nekateri pa pripovedujejo, da je še vedno bival v stari hiši, kjer je preživel otroštvo, skupaj s pokojnima, potem ko sta pred leti umrla dedek in bolni oče. Nekateri menijo, da je včasih kar prerad posegal po marihuani, da bi imel težave z duševnim zdravjem ali alkoholom, ne vedo.

Fasciniran nad judovsko vero?

Osumljeni Marko se, sodeč po objavah na facebook profilu, zelo zanima za judovsko vero. Na zidu je namreč v zadnjem obdobju objavil številne psalme.

Zadrževali so se v hiši in njeni okolici

Nihče od naših sogovornikov za pokojnega Maria ni našel žal besede, nasprotno, pohvalijo ga, da je bil izredno bister, da se je ukvarjal z informacijsko tehnologijo, z računalniki, ter da ni postopal po vasi. »Videli smo ga mimogrede, kvečjemu dvakrat na leto, ko je bil kres in podobno.« Pokojna nona Marija, ki je bila v hiši ali pa je kaj naredila v njeni okolici, je že težje, sključeno hodila. Težko bi se branila že mnogo manjšega nasilja, kot jo je doletelo. Prvi sosed nesrečne družine nam je povedal, da sta bila oba brata zelo dobri osebi, prijetna družba, umirjena, ter da je še vedno šokiran in močno pretresen.

Manuela Doso
Za belim kombijem levo je hiša, kjer se je zgodil zločin.