Po toči zvoniti ...

VIDEO: Sodniška piščalka nema, Barcelonin igralec pa je priznal, kaj je storil

T.L.
9. 3. 2017, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Še vedno se govori, piše in analizira dogajanje na zgodovinski tekmi med Barcelono in PSG.

Profimedia
Leti, leti, leti ... Suarez.

Nedvomno bo v zgodovino nogometa zapisana tekma med nogometaši pariškega PSG in madridske Barcelone. Barcelona je postal prvi klub v ligi prvakov, ki je nadoknadil zaostanek z 0:4 in se je z včerajšnjo - za nekatere navijače pravično, druge pa nepravično - zmago nad Parižani uvrstil v osmino finala Lige prvakov. Vsekakor pa je eno od imen, ki se bo zapisalo ob zmagi španske Barcelone, tudi ime glavnega sodnika, Deniza Ayetkina

Zakaj? Zaradi dveh dosojenih enajstmetrovk Barceloni, o katerih bo še dolgo tekla beseda. Med veljavnimi sodniškimi pravili, po katerih se dosodi najstrožja kazen in kriteriji na igrišču, ki jih sproti in vsakič znova kreirajo sodniki, je velikokrat velik razkorak. In prav zaradi sodniških kriterijev, ki naj bi bili v teoriji za obe ekipi na igrišču poenoteni, se med nogometnimi navdušenci, analitiki in komentatorji še danes lomijo mnenja, ali je bil in kdo je bil morda oškodovan na včerajšnji tekmi.

Sploh ob primerjavi dogajanja ob izrečeni najstrožji kazni v prid Barcelone z dvobojem Mascherana in Di Marie. V trenutku strela proti vratom Barcelone, se je Di Maria zrušil in obležal v kazenskem prostoru Barce in zdelo se je, da s pomočjo Mascherana. Sodniške piščalke pa so ostale neme. Tudi španski režiser tekme se je odločil, da gledalci in komentatorji ponovljenega posnetka ne bomo videli. In četudi si situacije ne bi mogli znova pogledati kasneje na svetovnem spletu, je dvoma v to, kaj se je dogajalo, saj je Mascherano po tekmi prostodušno priznal, da je nad Di Mario naredil prekršek. "Jasno je, da sem 'favliral' Di Marijo, ampak to ni razlog, zakaj smo premagali PSG," je dejal

Bi moral Neymar igrišče predčasno zapustiti? Tudi to je vprašanje, povezano s sodniškimi kriteriji, ki razburja še danes. Neymar jo je v 64. minuti odnesel z rumenim kartonom, ko je izza hrbta brutalno zrušil Marquinhosa, čeprav so številni prepričani, da bi si glede na kriterij, ki so ga na tekmi postavili sodniki, zaslužil, da bi "pordečil". Kar pa bi posledično pomenilo, da v 88. minuti ne bi mogel zabiti fantastičnega prostega strela za izenačenje rezultata.

Scenariji "če pa bi ..." po koncu tekem in drugih dogodkov so vedno privlačni. Ne glede na vse analize, vnovično pregledovanje posnetkov, pa je tudi v nogometu jasno le eno: da je po toči zvoniti prepozno. Nogometaši PSG so dovolili, da jim je zmaga spolzela iz rok, Barcelona pa je pametno izkoristila prednosti domačega igrišča, podpore navijačev in se ni prepustila paniki ob visokem zaostanku v zadnjih minutah tekme. 

Profimedia
Verrati in Neymar.