Po razkritju

FBI in CIA preiskujeta razkritje hekerskih tehnik

M.K.
9. 3. 2017, 08.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški zvezni agenciji FBI in CIA sta sprožili kriminalistično preiskavo, zaradi objave dokumentov, ki razkrivajo hekerska orodja Cie za vohunjenje preko računalnikov in pametnih naprav.

Profimedia
CIA, kar je sicer običajno, ni potrdila avtentičnosti razkritih dokumentov.

Ameriški zvezni uradniki so potrdili, da bosta FBI in CIA skupaj iskali osebe, ki so Wikileaksu predale dokumente o načinih vohunjenja Cie preko pametnih naprav, poroča BBC.

V dokumentih so podatki, ki dokazujejo, da Cia lahko vdre v skoraj vse pametne naprave, telefone, računalnike, pametne televizorje, in uporablja njihove mikrofone za prisluškovanje.

Organizacija Wikileaks pa medtem na twitterju sporočila, da je doslej objavila je 1 odstotek dokumentov iz celotnega svežnja #Vault7, ki so ji ga posredovali žvižgači.

“Ameriška javnost bi morala biti zelo zaskrbljena zaradi razkritij na Wikileaks, katerih namen je škodovati zmožnostim obveščevalne skupnosti, da varujejo ZDA pred teroristi in drugimi sovražniki,” je za BBC povedal tiskovni predstavnik Cie.

CIA, kar je sicer običajno, ni potrdila avtentičnosti dokumentov, ki naj bi nastali v obdobju od 2013 do 2016.

Kako se se odzvala prizadeta podjetja

V sredo so se odzvala tudi vodilna informacijsko-tehnološka podjetja, ki jih razkritja aktivnosti Cie najbolj neposredno prizadevajo.

Pri Applu so povedali, da so se že lotili odprave nekaterih varnostnih lukenj in ranljivosti njihovih naprav. "Tehnologija, ki je vgrajena v novejše iPhone predstavlja najboljše, kar je na področju podatkovne varnosti danes dostopno uporabnikom, in neprenehoma  si prizadevamo, da bi tako tudi ostalo," so povedali predstavniki Appla.

Tudi pri Samsungu – njihovi pametni televizorji serije F8000 so, kot razkrivajo objavljeni dokumenti najbolj kompromitirani – so se odzvali s sporočilom, da "je varovanje zasebnosti uporabnikov njihovih aparatov ena glavnih prioritet tega podjetja."

Razkriti dokumenti prav tako navajajo, da je CIA ustvarila vohunska programska orodja, katerih tarča so osebni računalniki, ki delujejo z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows. "Seznanjeni smo s tem poročilom in rešujemo zadevo," je povedal predstavnik Microsofta.

Google je zavrnil komentiranje navedb, da je CIA sposobna vdreti v, okužiti in nadzorovati pametne telefone, ki delujejo z operacijskim sistemom Android.

Organizacija World Wide Web Foundation, ki se zavzema za zasebnost na internetu, pa je sporočila, da bi se morala vlada ZDA na zadnja razkritja na Wikileaksu odzvati s podrobnim odgovorom in pojasnilom.

Na twitterju se je oglasil tudi slavni žvižgač Edward Snowden, ki meni, da gre za eno največjih razkritij doslej. Najbolj pomembno pri vsej zadevi pa se mu zdi to, da je javnost z objavo teh dokumentov prvič seznanjena s tem, da vlada ZDA tajno plačuje za to, da se načrtno razvija ranljivost računalniških programov in sistemov, ki se izdelujejo v ZDA, in da se takšne varnostne luknje namenoma pušča odprte.