Mirsad Omerović

Džihadistični pridigar se je pritožil na ustavno sodišče

G.G./STA
14. 2. 2017, 13.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Skrajni islamistični pridigar Mirsad Omerović, ki so ga na sodišču v avstrijskem Gradcu nepravnomočno obsodili na 20 let zapora, se je pritožil na avstrijsko ustavno sodišče.

Profimedia
Omerović velja za eno glavnih oseb skrajne islamistične scene v Avstriji. Na ustavnem sodišču so potrdili sprejem pritožbe, ni pa še jasno, ali bo sodišče o njej tudi odločalo.

Omerovićev odvetnik je pojasnil, da se je obramba pritožila na ustavno sodišče, ker porota pri izreku ni utemeljila obsodbe, zaradi česar je po mnenju obrambe sodba nična.

Omerovića, znanega pod vzdevkom Ebu Tejma, je graško sodišče julija lani obsodilo na 20 let zapora zaradi sodelovanja v teroristični mreži, novačenja mladih džihadistov in podpore skrajni skupini Islamska država.

Omerović, ki prihaja iz BiH, naj bi bil povezan s skoraj vsemi v Avstriji radikaliziranimi mladimi, ki so jih v zadnjem času aretirali zaradi suma, da so pripravljali teroristični napad. To velja tudi za 17-letnega Avstrijca albanskega rodu Lorenza K., ki naj bi načrtoval teroristični napad na Dunaju.