Sporni naftovod

Vojska stopila na stran indijanskega plemena

G.G./STA
5. 12. 2016, 07.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na jugu ameriške zvezne države Severna Dakota razburja načrt za gradnjo naftovoda "Dakota Access". Pripadniki indijanskega plemena Sioux že več mesecev protestirajo, včeraj pa je izdajo dovoljenja za gradnjo zavrnil inženirski korpus ameriške vojske.

Profimedia
Domačine so prišli podpreti tudi vojaški veterani.

Pomočnica sekretarja kopenske vojske ZDA Jo-Ellen Darcy je sporočila, da bodo najprej raziskali alternativne trase za naftovod, ki je sicer že skoraj dokončan, razen dela pod jezerom Oahe v rezervoarju reke Missouri blizu indijanskega rezervata.

Indijanci trdijo, da 3,8 milijarde dolarjev vreden naftovod, ki gre skozi štiri zvezne države, pri spornem ozemlju ogroža njihova kulturna prizorišča, naravovarstveniki pa menijo, da ogroža tudi pitno vodo.

Naftne in druge korporacije, ki sodelujejo pri projektu, pa trdijo, da ni nobenih groženj. Ob strani jim stoji tudi vodstvo Severne Dakote.

Guverner Jack Dalrymple je sporočil, da je bila odločitev vojske resna napaka, ki podaljšuje nevaren položaj, ko več sto ljudi zaseda ozemlje v mrzlem zimskem vremenu. Njegov republikanski kolega zvezni kongresnik Kevin Cramer pa meni, da to pošilja grozljiv signal za prihodnost infrastrukturnih projektov v ZDA.

Obama in Trump podpirata naftovod

Vlada predsednika Baracka Obame se je vpletla po mesecih protestov, ko je policija večkrat nasilno napadla protestnike s pomočjo nacionalne garde in jih v mrzlem vremenu celo polivala z vodo. Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je naftovod doslej podpiral, v podjetja, ki ga gradijo pa ima investiranega nekaj kapitala, čeprav ne veliko.

Konec tedna so začeli v Severno Dakoto prihajati tudi vojaški veterani iz vseh ZDA. Skupaj naj bi jih prišlo kar 2000. Prihajajo tudi drugi, ki jih skrbi za okolje in med njimi so tako nasprotniki kot tudi podporniki Trumpa.