Ponudil odstop

Italijanski premier vse stavil in vse izgubil

G.G./STA
5. 12. 2016, 07.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Italijanski premier Matteo Renzi je z nedeljskim referendumom stavil veliko. Ko volivci niso potrdili njegovih reform, je napovedal odstop s položaja.

Profimedia
Matteo Renzi
Evro je nemudoma po Renzijevem odstopu padel s petkove vrednosti 1,0664 dolarja na 1,0508 dolarja, kar je bila najnižja vrednost od marca 2015, vendar pa je kmalu okreval na 1,0554 dolarja.

"Moja vladna izkušnja se tukaj končuje," je po porazu dejal Renzi in priznal, da so nasprotniki sprememb, s katerimi bi pristrigli peruti birokraciji, dosegli izjemno jasno zmago. Odstop bo predsedniku države Sergiu Mattarelli podal danes in sicer po zadnjem zasedanju svojega kabineta.

Končni izidi glasovanja kažejo, da je za ustavne reforme glasovalo 40,9 odstotka volivcev, proti pa jih je bilo 59,1 odstotka.

Vodja konservativne Severne lige Matteo Salvini je Renzija k odstopu pozval takoj zatem, ko so bili objavljeni rezultati vzporednih anket. "Če bodo izidi vzporednih anket potrjeni, bo to velika zmaga za ljudstvo in Renzi mora odstopiti v naslednjih minutah," je dejal Salvini in izrazil zadovoljstvo nad visoko volilno udeležbo in izidom, ki pomeni jasen poraz Renzija ter tujih voditeljev, ki so ga podprli. Med njimi je bil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je Renziju izrazil podporo s sprejemom v Beli hiši.

Po Renzijevem odstopu bo moral predsednik Mattarella posredovati pri sestavljanju začasne vlade, ki bo Italijo vodila do naslednjih splošnih volitev, ki so napovedane šele spomladi 2018.

Glavne opozicijske stranke sicer v primeru poraza referenduma o spremembah, ki bi Italijo naredile bolj politično učinkovito in manj razsipno, vztrajajo pri predčasnih volitvah. "Volitve so nujno potrebne," je po sporočil član gibanja Pet zvezd poslanec Vito Crimi.

Italijanski analitiki menijo, da bo Renzija kot začasni premier najverjetneje nasledil finančni minister Pier Carlo Padoan.