Sporazum Ceta

Valonci so ultimat Bruslja že zavrnili

M.K./STA
23. 10. 2016, 21.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Bruselj je dal Belgiji rok za zagotovitev podpore podpisu trgovinskega sporazuma Ceta, v nasprotnem primeru bo vrh odložen, a Valonci so ultimat že zavrnili.

Profimedia
Predsednik valonske vlade Paul Magnette je že zavrnil vsakršne ultimate glede tega vprašanja.

V ponedeljek bo padla odločitev Evropske unije in Kanade o usodi za četrtek načrtovanega vrha v Bruslju, kjer naj bi podpisali soglasje o trgovinskem sporazumu (Ceta), so danes sporočili viri v Bruslju.

"Jutri popoldne/zvečer se bosta predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in kanadski premier Justin Trudeau v telefonskem pogovoru odločila, ali v četrtek vrh bo," navaja neimenovani vir francoska tiskovna agencija AFP.

Tusk bo imel v ponedeljek najprej pogovor z belgijskim premierjem Charlesom Michelom, na podlagi katerega se bo nato Trudeau odločil, ali bo v četrtek odpotoval v Bruselj na podpis sporazuma. Če Michel ne bo prepričal Tuska, da bo Belgija omogočila EU podpis sporazuma, bo vrh EU-Kanada do nadaljnjega odložen.

Parlament belgijske regije Valonije se je minuli teden odločil, da ne bo dal soglasja k podpisu Cete. Belgijska zvezna vlada pa potrebuje za podpis privolitev vseh petih regionalnih parlamentov. Vse oči so tako uprte v Valonijo, a predsednik valonske vlade Paul Magnette je danes zavrnil vsakršne ultimate glede tega vprašanja.

"Postavljanje morebitnih ultimatov ni združljivo z izvrševanjem demokratičnih pravic," je Magnette dejal po poročanju belgijske tiskovne agencije Belga. Dodal je sicer, da "ni seznanjen" z ultimatom, ki naj bi ga Evropska komisija postavila Belgiji, v vsakem primeru pa da nasprotuje "omejujočim urnikom".

Evropska komisarka za socialne zadeve Marianne Thyssen je danes za belgijsko televizijo RTL izrazila upanje, da bo do podpisa sporazuma v četrtek prišlo, a predsednik belgijske socialistične frankofonske stranke in nekdanji premier Elio Di Rupo v to dvomi. "Ne verjamem, da bi lahko v četrtek prišlo do podpisa Cete," je dejal za RTL.