Predsedniške volitve

Trump gre v vojno z lastno stranko

M.K./STA
12. 10. 2016, 07.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v torek napovedal vojno vsem republikancem, ki ga ne podpirajo.

Profimedia
Donaldu Trumpu ankete trenutno napovedujejo poraz zgodovinskih razsežnosti in tega se zaveda tudi sam.

S tem je mislil najprej na predsednika predstavniškega doma kongresa Paulom Ryanom in senatorjem iz Arizone Johnom McCainom, za katerega je dejal, da ima najbolj umazana usta v senatu.

Po petkovi objavi videoposnetka iz leta 2005, na katerem se Trump hvali, da lahko z ženskami počne, kar hoče, in jih celo grabi za spolovila, mu je doslej odvzelo podporo okrog 40 zveznih senatorjev in kongresnikov. Od tega ga 30 naravnost poziva, naj odstopi od tekme.

Paul Ryan ni šel tako daleč, vendar pa je kolegom povedal, da Trumpa ne bo več zagovarjal ali imel z njim skupnih nastopov, ampak se bo posvetil ohranitvi republikanske večine v predstavniškem domu kongresa, da demokratka Hillary Clinton ne bo imela bianco menice. Ryan torej meni, da bo na volitvah zmagala Clintonova.

Za besede o ženskah se niti več ne opravičuje, saj je v torek povedal, da k njemu prihaja veliko žensk, ki pravijo, da so v življenju slišale marsikaj hujšega in bi bila velika škoda, če bi zaradi tega izgubil volitve. Napadel je tudi vse druge republikance, ki jih ni na televizijah, da bi ga zagovarjali. "Včasih se moram boriti bolj z lastno stranko kot z osebo na drugi strani," je dejal Trump in zagotovil, da bo vsem republikancem, ki ne znajo zmagovati, dal veliko lekcijo.

Obama se norčuje iz republikancev, ki še vedno podpirajo Trumpa

Ameriški predsednik Barack Obama se je v torek v Severni Karolini norčeval iz republikancev, ki še vedno podpirajo svojega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, in pozval nekaj tisoč zbranih privržencev v Greensboru, da se udeležijo predčasnih volitev.

Profimedia
Obama ne dvomi, kdo bo zmagal na volitvah, vendar pa je volivce Severne Karoline pozval, naj ne pozabijo voliti 8. novembra.

"Govorijo, da se res ne strinjajo z njegovimi izjavami ali dejanji, da so res odločno proti. Obenem pa pravijo, da ga še vedno podpirajo za predsednika. Zame to nima nobenega smisla," je dejal Obama.

"Govorijo, da so kristjani in je potrebno odpuščati. To razumem. Tudi sam sem kristjan in verjamem v odpuščanje, ampak to še ne pomeni, da bom tega človeka volil za predsednika ZDA."

Al Gore priskočil na pomoč Clintonovi v Miamiju

Nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore je v torek v Miamiju volivce Floride pozval, naj volijo demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton, ki bo boj proti podnebnim spremembam postavila za prioriteto. Njen volilni štab pa se je otepal novih objav ukradene elektronske pošte na WikiLeaksu.

Profimedia
Hillary Clinton je odločno podprl tudi nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore.

Al Gore je volivce spomnil, da je sam živ dokaz, da vsak glas šteje, in jih pozval, naj volijo. Gore je leta 2000 izgubil volitve proti republikancu Georgu Bushu, potem ko je vrhovno sodišče ZDA prekinilo ponovno preštevanje glasovnic na Floridi. Po ZDA je sicer dobil več glasov volivcev in v Miamiju so mu vzklikali, da je zmagal.

Takoj po objavi videoposnetka minuli petek pa je spletna stran WikiLeaks začela objavljati nove svežnje ukradene elektronske pošte ljudi okrog Clintonove na čelu s šefom njene kampanje Johnom Podesto.
WikiLeaks objavlja precej nerodnih informacij, ki Clintonovo prikazujejo kot dvolično osebnost, in levičarski aktivisti se pritožujejo, da ji ne gre zaupati, saj bo kot predsednica zelo verjetno preveč sredinska.