WikiLeaks

Napovedal nova razkritja in načrte napada z dronom

T.L.
4. 10. 2016, 12.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ob deseti obletnicvi spletne strani se je v živem prenosu javil njen ustanovitelj Julian Assange. Napovedal je nova razkritja.

Youtube
Assange je zbrane nagovoril v prenosu v živo.

Ob desetletnici spletne strani WikiLeaks, ki je zaupne dokumente pripeljala na svetovne naslovnice in navdihnila vrsto posnemovalcev, je v živem prenosu zbranim na tiskovni konferenci spregovoril tudi ustanovitelj Julian Assange.

Na strani WikiLeaks so v desetih letih objavili več kot deset milijonov tajnih dokumentov, kar pomeni, da je bilo dnevno objavljeno okoli 3000 dokumentov. Spletna stran je preboj dosegla leta 2010 z razkritjem dnevnikov vojaških operacij ZDA v Iraku in Afganistanu ter ameriških diplomatskih depeš.

Novi dokumenti pred ameriškimi volitvami

Assange, ki se je pred obtožbami o posilstvu zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo, je dejal, da dokumenti odkrivajo veliko, enako pa so o vplivu objavljenih dokumentov na splošno javnost pričajo tudi odzivi vlad in držav. Danes je ponovil, da bo WikiLeaks do 8. novembra objavil vse dokumente, ki so povezani z ameriškimi volitvami. Poleg tega je napovedal objavo dokumentov, ki so povezani z gigantom Googlom, vojnimi operacijami, trgovino z orožjem in množičnim nadzorovanjem. 

WikiLeaks je včeraj na svojem Twitter profilu objavil dokument, ki razkriva, kako je Hillary Clinton, kandidatka za ameriško predsednico, želela utišati Assangea: "Kaj ga ne moremo napasti z dronom?" To naj bi dejala na enem od sestankov State Departmenta. Ob tem naj bi se menda številni v sobi začeli smejati, vendar jih je smeh minil, ko so videli, da se Clintonova ne šali. Clintonova je Assangea opisala kot "relativno lahko tarčo", ki "svobodno hodi okoli" in brez strahu pred povračilnimi ukrepi ZDA "vtika nos" v različne stvari.