Preiskava FBI

Terorist iz New Yorka in New Jerseyja je deloval sam

M.K./STA
28. 9. 2016, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Direktor zvezne policije FBI James Comey je med torkovim zaslišanjem v senatnem odboru za domovinsko varnost dejal, da je Ahmad Khan Rahami, ki je 17. septembra nastavljal bombe po New Jerseyju in New Yorku, deloval sam brez povezav s terorističnimi organizacijami.

Ameriške oblasti preučujejo Rahamijeva obsežna potovanja v Afganistan in Pakistan, analizirajo pa tudi zvezek z zapiski, v katerih so tudi zapisi o Al Kaidi.

Priseljenca iz Afganistana so ujeli dva dni po bombnem napadu v Chelsei na Manhattnu in ne bo več videl dnevne svetlobe zunaj zapora. James Comey pa je moral odgovarjati na kritična vprašanja senatorjev, zakaj ga niso ujeli že prej, če ga je leta 2014 lastni oče prijavil kot terorista.

Podobno nerodno je tudi to, da je FBI pred leti iz podobnega razloga opravil pogovor z Omarjem Mateenom, ki je poleti v Orlandu med strelskim napadom na gejevski klub Pulse pobil 47 ljudi.

Comey je dejal, da tudi FBI včasih dela napake, ampak ničesar ne skrivajo in delajo pregledno. Vztrajal je, da agenti FBI ne bi mogli storiti nič drugega, kot so v obeh primerih, čeprav to senatorjev ni zadovoljilo.
Republikanec Rand Paul iz Kentuckyja je naravnost povedal, da mu ni jasno, kako FBI vedno znova zahteva nova pooblastila v boju proti teroristom, vendar tudi z njimi ne opravi svojega dela.

Comey se je branil, kot se je znal, vendar ne preveč, ker takšna javna zaslišanja služijo predvsem zato, da se senatorji postavijo pred volivci, posledic pa ne bo, če zaslišani ponižno prenese vprašanja.

Comey je dejal tudi, da trenutno poteka v ZDA okrog 1000 s terorizmom povezanih preiskav, število nadobudnih teroristov iz ZDA, ki se želijo pridružiti Islamski državi v Siriji ali Iraku, pa pada. Včasih so jih polovili ali jim sledili po osem do deset na mesec, sedaj pa največ enega ali nič.