Pokopalo ga je drevo

Ivan umrl vpričo sina

ča
27. 9. 2016, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tragedija se je minuli konec tedna zgodila v gozdu na območju Kovka nad Ajdovščino. Pri sečnji je na moškega, doma iz Vipave, padlo drevo, ki ga je tako poškodovalo, da je umrl na kraju nesreče.

youtube
Ivan je bil navdušen glasbenik.

Vipavci so pretreseni nad tem, kar se je pripetilo njihovemu 62-letnemu sokrajanu, ki ga poznajo kot prijetnega, družabnega in marljivega človeka. »Saj ne morem verjeti; danes si, jutri te ni. Res sem šokiran, ker vem, kako izkušen gozdar je bil Ivan. Nikoli si ne bi mislil, da se bo to, pri vsej kilometrini v sečnji in ob previdnosti, ki jo je premogel, zgodilo prav njemu,« je njegovo smrt pretresen komentiral Vipavec.

Profimedia
Neuradno smo izvedeli, da naj bi drevo, ki ga je sekal Ivan, pri padanju nenadoma spremenilo smer in zadelo vanj. (Fotografija je simbolična)

Sprememba smeri

V petek dopoldne so v gozd nad Kovkom hiteli ajdovski policisti, gasilci in reševalci, a Ivanu Cunti iz Vipave se ni več dalo pomagati. Kot je ugotovila policija, je nanj padlo drevo in ga hudo poškodovalo. Ivanova glava je bila zaradi udarca tako poškodovana, da je umrl na kraju nesreče. Vsemu skupaj pa je bil priča njegov sin, ki je ta dan, kot že mnogokrat poprej, delal z njim. 

Kot vedo povedati domačini, naj bi drevo, ki ga je Cunta podiral s sinom, pri padanju nenadoma spremenilo smer in je namesto na predvideno mesto treščilo popolnoma drugam – tja, kjer je stal Ivan.

Bil je zaščiten

Ivanov sokrajan 
"Kar ne morem verjeti, kaj se je zgodilo; pa tako izkušen in previden je bil v gozdu."

Policisti, ki so povedali, da je bil moški pri delu v gozdu zaščiten, po njihovih podatkih je uporabljal varnostno čelado, so v zvezi z delovno nesrečo obvestili tudi preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in pristojno državno tožilstvo v Novi Gorici.

»Res so prijetna družina. Katastrofa, kaj jih je doletelo. Hudo mi je tudi zato, ker je sin, s katerim sta delala v gozdu, moral vse to videti. Ne morem si predstavljati, kako mu je,« pravi še eden od sokrajanov Cunte.

kšp
Ivan je za seboj pustil veliko družino, ki živi v Vipavi; ženo, tri odrasle sinove in tudi vnuke.

Dober glasbenik

»Mnogi se ga bomo spominjali tudi kot odličnega glasbenika. Ivan je obvladal igranje kitare, včasih je tudi nastopal in zložil kakšno pesem,« še o njem povedo domačini. Njemu v spomin je kar nekaj tistih, ki so ga poznali, tudi na družbenem omrežju objavilo kakšno njegovo pesem, ob kateri so zapisali svoje poslovilne besede. »Ivan, pogrešali te bomo. Naj ti vse strune tvojih kitar še naprej igrajo tudi med angeli.«

Ivan je zapustil tri odrasle sinove in hčerko, pesnico Miljano Cunta, ki z možem, hčerko Ivano in sinom Samuelom živi v Ljubljani.