NEVARNOST

S puško povzročila paniko med turisti

U.K.
18. 9. 2016, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Gostje so bili prepričani, da gre za napad samooklicane Islamske države, in so začeli panično bežati. Nesrečna uslužbenka pa sploh ni razumela, kaj se dogaja.

Facebook
Zaposlena v hotelu bi morala pričakovati, da bo prišlo do panike, ko je v predel bazena vkorakala s puško.

V torek se je v hotelu Oasis v priljubljenem turističnem kraju Fuerteventura na Kanarskih otokih zgodil neljubi in predvsem nepričakovani incident, ki pa se je na srečo končal brez hujših posledic. Le z večjim številom prestrašenih gostov. Ena od zaposlenih je namreč zakorakala med turiste, ki so uživali ob bazenu, s puško v roki.

Na srečo se je zgodba končala brez hujših posledic. 

NAPAD IS

Prva je žensko s puško opazila ena od britanskih turistk. Takoj je skočila z ležalnika in panično zbežala v hotel. Takrat pa je završalo; ljudje so bežali, tudi tisti, ki ženske sploh niso videli. Slutiti je bilo grožnjo s terorističnim napadom in te bolj ali manj vsi jemljejo izjemno resno. »Več žensk je zbežalo v hotel, vsaj pet moških se je skrilo za bar, nekaj drugih je zbežalo na cesto,« je povedala ena od turistk, ki ni želela biti imenovana.

ZAPOSLENA V HOTELU

Izkazalo se je, da je bila »napadalka« dejansko zaposlena v hotelu in je iskala ljudi, ki bi odšli z njo streljat glinaste golobe. Ženska je bila namreč del animacijske ekipe, ki je skrbela za zabavo gostov. Med raznimi aktivnostmi je bilo tudi streljanje golobov. V vsakem primeru bi bilo bolje, če bi animatorka pustila puško na strelišču, a je pozneje dejala, da ni niti pomislila, da bi jo lahko kdo zamenjal za teroristko. Povedala je tudi, da niso vsi turisti zbežali. Dejansko je paniko sprožila ena turistka, ki seveda ni vedela, kaj se dogaja. S svojim begom in vpitjem je povzročila strah.

NEVARNOST

A dejstvo je, da so ljudje prestrašeni, in teroristični napad na Kanarskih otokih dejansko ne bi bil popolno presenečenje. Pri Isisu so namreč pred začetkom poletja dejali, da bodo napadali priljubljene turistične destinacije. Zato bi morali zaposleni in ne nazadnje tudi uprava hotela vsaj malce pomisliti na to, in ne po nepotrebnem strašiti ljudi. Naj spomnimo, da so skoraj do smrti prestrašili turiste v nekem turškem hotelu, kjer so uprizorili napad IS. Turisti, ki niso vedeli, da gre za igro, so panično bežali in samo po sreči ni prišlo do hujših poškodb. Tudi v primeru hotela Oasis ni prišlo do hujših posledic in uprava se je gostom za nevšečnost že opravičila.

38 ljudi so pripadniki Islamske države lani umorili v Tuniziji. 

PANIKA

V takšnih primerih je največja težava panika, ki lahko nastopi. Sproži pa jo lahko, kot je to bilo tudi v tem primeru, že ena sama oseba. In ne nazadnje bi bilo neumno, da ljudje ne bi reagirali, če nekdo vpije, da je prišlo do terorističnega napada. A nevarna je že množična panika, ko lahko ljudje preprosto poteptajo drug drugega. Strokovnjaki svetujejo, da se mora oseba v takšnih trenutkih pač zbrati in oceniti, po kateri poti bo najhitreje prišla na varno.