MEHIKA

Izpustili ugrabljenega sina mamilarskega kralja

K.A./STA
21. 8. 2016, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sina mehiškega mamilarskega kralja Joaquina Guzmana, znanega kot El Chapo, ki so ga v začetku tedna ugrabili v mehiškem letovišču Puerto Vallarta, so izpustili.

Vir: arhiv Svet24
Jesus Alfredo Guzman

Kot je pojasnil, so 29-letnega Jesusa Alfreda Guzmana, pomembnega člana mamilarskega kartela Sinaloa, po večdnevnih pogajanjih izpustili skupaj s še petimi moškimi, ki so jih hkrati z njim v ponedeljek ugrabili oboroženci v luksuznem baru in restavraciji La Leche v Puertu Vallarti.

V uradu mehiškega generalnega tožilca so za AFP povedali, da preiskava ugrabitve še poteka.

Preiskovalci domnevajo, da gre za obračun med rivalskimi mamilarskimi karteli. Prvi indici kažejo, da za ugrabitvijo stoji kartel Jalisco nova generacija, ki je nadzor v Puertu Vallarti prevzel leta 2010, po smrti lokalnega vodje kartela Sinaloa Ignacia "Nacha" Coronela. V nekaj letih je postal eden najmočnejših mamilarskih kartelov v Mehiki.

El Chapo je zloglasni šef mamilarskega kartela Sinaloa in je trenutno v zaporu. Leta 2008 je že izgubil enega sina, Edgarja, ki so ga ustrelili na parkirišču trgovskega centra v Culiacanu na severozahodu države.

Mehiške oblasti domnevajo, da Jesus Alfredo Guzman sodeluje pri vodenju kartela Sinaloa. Leta 2005 so ga prijeli zaradi suma pranja denarja, a so ga leta 2008 izpustili zaradi pomanjkanja dokazov. Od leta 2012 je na ameriškem seznamu domnevnih šefov mamilarskih kartelov.