Zanetil najmanj sedemnajstkrat

Prijeli serijskega požigalca

G.G./STA
16. 8. 2016, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Policija v Kaliforniji je v ponedeljek prijela domnevnega požigalca, ki naj bi v zadnjem letu dni povzročil več požarov. Nazadnje je konec tedna zanetil nov obsežen požar na severu te ameriške zvezne države, ki je uničil že 175 objektov, z domov pregnal na tisoče prebivalcev in povzročil za 10 milijonov dolarjev škode.

Požigalec Damin Anthony Pashilk

Brian Martin, šerif kalifornijskega okrožja Lake, je medijem pojasnil, da so v ponedeljek pridržali 40-letnega domačina Damina Anthonyja Pashilka ter ga ovadili za 17 primerov požara, sumijo pa, da jih je v zadnjem letu podtaknil še več.

Po ocenah gasilske službe je samo zadnji podtaknjen požar v kraju Lower Lake, ki ga še gasijo, povzročil za več kot 10 milijonov dolarjev škode, na desetine družin oz. skupno okoli 4000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Profimedia

Obsežen požar v celotnem okrožju, ki se nahaja okoli 150 kilometrov severno od San Francisca, je izbruhnil v soboto zgodaj zjutraj. Gori območje, poraslo z listnatim gozdom in gostim grmičjem, ki je gasilcem težko dostopno, je pojasnil direktor kalifornijskega oddelka za gozdove in zaščito pred požari Ken Pimlott. Požar je zajel že več kot 1600 hektarov površine in ga še razpihuje veter, z njim pa se bori prek 1660 gasilcev.

Ti so za zdaj uspeli omejiti zgolj pet odstotkov požara, ki trenutno ne ogroža naselij. Na območju, kjer so požar omejili, so na pogoriščih ostali le opečnati deli hiš in upepeljeni avtomobili.