Umor ali samomor

Se je Milošević zastrupil sam?

M.K.
25. 5. 2016, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanja tiskovna predstavnica haaškega tožilstva Florence Hartmann trdi, da je nekdanji predsednik Srbije v resnici naredil samomor.

Reuters
V pismu, ki ga Slobodan MIlošević napisal z roko in ga je njegov odvetnik odnesel na Rusko veleposlaništvo, med drugim piše: "Mislim, da me hočejo ubiti."

Florence Hartmann je v intervjuju za hrvaški tednik Express, in ga povzema srbski Telegraf, povedala, da je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević namenoma jemal neustrezno zdravilo, da bi se mu poslabšalo zdravstveno stanje. Po njenem mnenju je s tem hotel doseči izpustitev iz zapora in obrambo s prostosti, kar naj bi izkoristil za pobeg v Rusijo.

Kot je povedala, naj bi se Milošević zastrupil sam, s tem, da je dalj časa jemal zdravilo rifampicin, katerega mu je nekdo dostavljal v celico zapora. Tako je znova obudila sumničenja glede Miloševićeve smrti, ki je pred desetletjem vznemirila celotno regijo.

Z jemanjem tega zdravila, ki se uporablja za zdravljenje gobavosti, je Milošević izničil delovanje zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, saj je imel težave zaradi povišanega krvnega tlaka. Zaradi tega bi lahko umrl, vendar to ni bil njegov cilj, hotel je le poslabšanje zdravstvenega stanja. Milošević je moral vedeti, kaj jemlje, saj se zaradi jemanja tega zdravila urin obarva modro, kar je moral opaziti, je prepričana Hartmannova.

S pobegom v Rusijo naj bi se Milošević izognil obsodbi za genocid. Če sodba ni izrečena, pač ni obsojenec in s pravnega vidika ostaja nedolžen.

Upravnik zapora v belgijskem Scheveningenu, kjer je bil zaprt Milošević, se je po besedah Hartmannove večkrat pritožil, da ne more učinkovito preiskati njegove celice, ker je bila ta preurejena v pisarno.

Miloševićev odvetnik: "To je nesmisel!"

Trditve o samomoru nekdanjega srbskega predsednika pa je odločno zavrnil Miloševićev pravni sodelavec Zdenko Tomanović. Povedal je, da so iz haaškega zapora po Miloševićevi smrti najprej poročali, da se je obesil. Ker pa so ga mrtvega našli v postelji, to ni imelo nobenega smisla in so po pravnikovem poizvedovanju rekli, da se je zastrupil.

"Za rifampicin je Milošević prvič izvedel prve dni marca 2006. Takrat smo odkrili, da so mu sprva prikrivali informacijo, da so v analizah njegove krvi odkrili prisotnost tega zdravila. Takrat smo ugotovili, da je zaporniški zdravnik obveščal pristojne, da Milošević v navzočnosti stražnikov jemlje prepisana zdravila, vendar pa analize krvi, ki so jih opravili neposredno po zaužitju zdravil, kažejo na manjšo koncentracijo, kot bi bila pričakovana," je povedal Tomanović.

Milošević naj bi takrat pismo zahteval od Rusije, naj preprečijo njegov umor. V pismu, ki ga napisal z roko in ga je njegov odvetnik odnesel na Rusko veleposlaništvo, med drugim piše: "Mislim, da me hočejo ubiti." 

Založba Sanje
Florence Hartmann trdi, da se je Milošević zastrupil sam.