Zavezništvo v Sredozemlju

Črna gora pristopa k Natu

M.K./STA
19. 5. 2016, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zunanji ministri držav članic zveze Nato so danes v Bruslju slovesno podpisali protokol o pristopu Črne gore zavezništvu.Zunanji ministri držav članic zveze Nato so danes v Bruslju slovesno podpisali protokol o pristopu Črne gore zavezništvu.

Reuters
Jens Stoltenberg: Črna gora bo odslej lahko sodelovala na zasedanjih zavezništva, vendar še ne bo imela pravice glasovanja.

Zunanji ministri držav članic zveze Nato so danes v Bruslju slovesno podpisali protokol o pristopu Črne gore zavezništvu. V luči današnjega podpisa protokola je generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg znova poudaril, da gre za zgodovinski dan tako za Nato kot za Črno goro.

Nato se pripravlja na razširitev pomorske operacije Active Endeavour v Sredozemlju, ki je stekla leta 2001, z nalogami, ki bodo obsegale nadzor, prestrezanje in boj proti terorizmu, je pred začetkom zasedanja zunanjih ministrov zavezništva dejal Stoltenberg.

Pomoč v operaciji Sophia

Prav tako bi lahko Nato priskočil na pomoč v operaciji EU za boj proti tihotapcem ljudi Sophia, je še dejal. Ta tema bo sicer del razprave o Libiji, kjer so varnostne razmere še vedno nestabilne.

Osrednji dogodek prvega dne zasedanja ministrov, ki se ga udeležuje tudi vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec, je sicer podpis protokola s Črno goro, ki pomeni nadaljnji korak te države na poti do polnopravnega članstva v zavezništvu.

Stoltenberg je ponovil, da gre za zgodovinski dan, saj bo Črna gora z današnjim dnem sedela za isto mizo s članicami Nata in bo lahko sodelovala na zasedanjih zavezništva, vendar ne bo imela pravice glasovanja.
Današnji podpis po besedah Stoltenberga kaže na to, da vrata zavezništva ostajajo odprta.

Nadaljevaje sodelovanja z Gruzijo

Na vprašanje novinarjev o morebitni nadaljnji širitvi Nata na vzhod, denimo na Gruzijo, pa je Stoltenberg dejal, da bo zavezništvo nadaljevalo sodelovanje s to državo. Nato že širi praktično sodelovanje in pomaga Gruziji v njenih prizadevanjih na poti v evroatlantske integracije.

"Prepričan sem, da bodo voditelji na vrhu v Varšavi prepoznali napredek, ki ga je storila Gruzija," je dejal.
Na delovni večerji bodo ministri govorili tudi o odnosih z Rusijo in sodelovanju s partnerskimi državami v vzhodni soseščini.

Nedavno aktiviranje Natovega protiraketnega ščita v Romuniji je še dodatno razburilo Rusijo, ki v ščitu vidi grožnjo ruski varnosti.