Grožnje so realnost

Izzivi Evrope

M. L.
20. 4. 2016, 22.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Udeleženci iz več kot 30 držav sodelujejo na tridnevni mednarodni konferenci z naslovom Izzivi zoperstavljanja terorizmu v regiji Jugovzhodne Evrope, ki se je včeraj začela v Mariboru.

Arhiv
Evropska zastava

Konferenca sodi v aktualni okvir dogajanja, teroristične grožnje so realnost, je dejal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak. Podobno kot drugi uvodni govorniki je poudaril, da terorizem nima meja in da ni ogrožena posamična država, ampak je to globalni problem, za reševanje takšnih problemov pa se je treba povezati. Kljub temu je državni sekretar Bizjak dodal, da pristojni v Sloveniji še vedno ocenjujejo, da Slovenija v tem trenutku nima povišane stopnje ogroženosti.

Relativna varnost ne sme uspavati

Tudi uvodni predavatelj, državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic, je poudaril, da je Slovenija še vedno varna, je pa dejstvo, da se nahaja v razmeroma dinamičnem okolju, saj se okoli nje odvijajo različne varnostno zanimive aktivnosti. "S tega zornega kota nas ta relativna varnost ne sme uspavati, pač pa moramo biti zelo aktivni, predvsem pri preventivi," je dejal Šefic.

STA
Šefic je poudaril, da je Slovenija še vedno varna, da pa se nahaja v razmeroma dinamičnem okolju.

Migracije kot proces

Tokratna konferenca je že sedma po vrsti, s katero Slovenija daje ustrezno podlago za srečevanje strokovnjakov, izmenjavo dobrih praks in najnovejših spoznanj, je v glede konference poudaril predsedujoči konferenci Denis Čaleta z ministrstva za obrambo. Pojasnil je, da je letos posebej pomembna tema vezana na migracije kot proces, v katerega smo ujeti vsi, in s tem povezana z radikalizacijo in ekstremizmom, ki pa nista povezana samo z migracijsko krizo, ampak sta po njegovih besedah problema evropske družbe. Spomnil je, da so minula teroristična dejanja po Evropi večinoma izvedli ljudje, ki so že druga ali tretja generacija priseljencev, ki so se torej rodili v Evropi, in to je tisto, kar mora po njegovih besedah skrbeti evropsko družbo.

Sodelovanje med državami

Ministrstvo za obrambo konferenco, ki jo spremlja že izdana konferenčna knjiga, organizira v sodelovanju s Centrom za civilno-vojaške odnose iz ZDA in ameriškim veleposlaništvom v Sloveniji. Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hartley je tako v uvodnem nagovoru zbranim med drugim dejal, da se konferenca osredotoča na izzive Jugovzhodne Evrope, a hkrati osvetljuje pomen sodelovanja med državami v regiji pa tudi sodelovanja z ZDA. Udeleženci konference so z različnih ravni odločanj v posameznih državah, med njimi je tudi nekaj nacionalnih koordinatorjev za boj proti terorizmu. Med udeleženci so tudi predstavniki Frontexa, Europola, Ovseja in zveze Nato.