Svet

Policija z vodnimi topovi razgnala huligane

G.G./STA
27. 3. 2016, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Belgijska policija je danes z vodnimi topovi razgnala skupino približno 200 nogometnih huliganov, privržencev skrajne desnice, ki so vdrli na trg Place de la Bourse v središču Bruslja, ki je po torkovih terorističnih napadih postal nekakšen spomenik žrtvam. Na trgu so se v izraz solidarnosti z žrtvami zbrali številni ljudje.

Reuters
Zbralo se je okoli 200 skrajnih desničarjev.

Huligani so vzklikali nacionalistične slogane in slogane proti migrantom, policija pa je pridržala najmanj enega nasilneža.

Čeprav so organizatorji po pozivu belgijskih oblasti zaradi varnostnih tveganj odpovedali za danes napovedani "shod proti strahu" v spomin na žrtve torkovih terorističnih napadov, se je okoli cvetja, sveč in sporočil pred poslopjem nekdanje borze zbralo mnogo ljudi.

Eden od huliganov je povedal, da so "nogometni huligani, ki nimajo nikakršnih povezav s politiko". "Tu smo zaradi žrtev, da jim izkažemo spoštovanje," je dejal.

Na več deset ljudi, ki so se v tišini in s pesmijo prišli poklonit 28 smrtnim žrtvam torkovih terorističnih napadov, pa so vpili: "Pomagači teroristov".

Belgija ostaja v stanju visoke pripravljenosti

Belgijske oblasti so prebivalce v soboto pozvale, naj se zaradi varnostnih razlogov ne udeležijo shoda v spomin na žrtve torkovih terorističnih napadov. Shod naj bi se v Bruslju začel danes ob 14. uri.

"Pozivamo prebivalce, da se jutri ne udeležijo manifestacij," je v soboto dejal notranji minister Jan Jambon, ki je izpostavil varnostni vidik, saj Belgija zaradi torkovih terorističnih napadov ostaja v stanju visoke pripravljenosti.

Organizatorji so želeli s shodom pokazati, da Bruselj in država nasploh zavračata zastraševanje terorizma in da vsi stojijo skupaj.