Svet

Dva obtožena zaradi spodletelega terorističnega napada v Parizu

J.P./STA
27. 3. 2016, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Belgijsko tožilstvo je vložilo obtožnico zoper drugega osumljenca, ki so ga prijeli v Bruslju v okviru preiskave spodletelega četrtkovega terorističnega napada v pariškem predmestju Argenteuil. Po navedbah tožilca je njegovo ime Abderamane A. V soboto so zaradi enakih očitkov v povezavi z aretacijo Reda Kriketa vložili obtožnico zoper Rabaha N.

Reuters
V petek so na območju Bruslja v okviru preiskave načrtovanega napada prijeli tri osumljence.

Kriketa so, aretirali v četrtek v bližini Pariza. Policija je v stanovanju, ki ga je uporabljal, našla orožje in eksploziv.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je takrat povedal, da je bil Kriket ob aretaciji "v napredni fazi" načrta za izvedbo napada v Franciji, da pa ni nobenih otipljivih dokazov, da je povezan z napadi v Bruslju ali Parizu novembra lani.

Prijeli so tri osumljence

V petek so nato na območju Bruslja v okviru preiskave načrtovanega napada prijeli tri osumljence. Zaradi "sodelovanja v terorističnih dejavnosti" so v soboto obtožili enega od prijetih - Rabaha N., danes pa še Abderamaneja A.

Kriketa so v Bruslju februarja v odsotnosti obsodili zaradi sodelovanja v džihadistični mreži okoli znanega islamističnega rekruta Khalida Zerkanija. Del te mreže sta bila tudi novembra ubiti Abdelhamid Abaaoud, glavni organizator terorističnih napadov v Parizu, in Najim Laachraoui, ki se je v torek razstrelil na bruseljskem letališču.