Svet

Službo v belgijski jedrski elektrarni zamenjala za članstvo v Islamski državi

R.T.
27. 3. 2016, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Belgijske varnostne službe se bojijo, da so operativci Islamske države nameravali napasti katero od dveh belgijskih jedrskih elektrarn. Kot se je namreč izkazalo, sta dva od zaposlenih v elektrarni v Doelu pobegnila v Sirijo, da bi se pridružili skrajnežem.

Jedrska elektrarna v bližini vasice Doel

Eden od dveh moških, sta pobegnila v Sirijo, naj bi bil Ilyass Boughalab, ki je bil tam tudi ubit; drugi je zaradi terorizma leta 2014 v Belgiji odslužil krajšo zaporno kazen. Zaradi dobrega poznavanja jedrske elektrarne v Doelu in spričo kratke zaporne kazni se belgijske varnostne službe bojijo, da je neimenovani moški svoje znanje delil s teroristi.

Umorjen je bil s štirimi streli, ubit je bil tudi njegov pes.

Umorili varnostnika v jedrski elektrarni

Včeraj smo poročali, da je bil dva dni po terorističnih napadih v Bruslju umorjen varnostnik v belgijski jedrski elektrarni Tihange, ki naj bi bila možna tarča teroristov. Storilec mu je ukradel kartico za vstop. Tožilstvo v Charleroiju je sicer zatrdilo, da je šlo za kriminalno in ne s terorizmom povezano dejanje. Zanikali so tudi, da je izginila varnostnikova prepustnica.

Varnostnika Didierja Prospera, ki je delal za varnostno službo GS4, so njegovi trije otroci naši mrtvega v kopalnici, ko so se vrnili domov iz šole. Umorjen je bil s štirimi streli, skupil pa jo je tudi njegov pes.