Svet

Za satelit se je končalo srečno, raketa je strmoglavila

STA
5. 3. 2016, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zasebno podjetje SpaceX je v petek zvečer uspešno izstrelilo komunikacijski satelit v vesolje in ga tudi uspešno utirilo v orbito, a jim nato ni uspelo izvesti načrtovanega pristanka rakete na plovečem pristajališču v Atlantskem oceanu.

SpaceX
Fotografija je simbolična.

Raketo so izstrelili iz ameriškega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi ob 6.36 po lokalnem času (ob 0.36 po srednjeevropskem). V vesolje je ponesla satelit SES-9, ki bo skrbel za internetne povezave in televizijski signal v Jugovzhodni Aziji. Za podjetje SES iz Luksemburga ga je sestavil ameriški Boeing.

Satelit so uspešno utirili v daljno orbito, več kot 40.000 kilometrov visoko nad Zemljo. To je stokrat dlje od Mednarodne vesoljske postaje, ki leti v orbiti na 400 kilometrih.

Zatem je SpaceX poskušal vrniti prvo stopnjo svoje rakete nazaj na pristajališče, ki pluje kakih 600 kilometrov vzhodno od Floride. Podjetje namreč želi razviti rakete, ki bi jih bilo mogoče uporabiti večkrat, kar bi močno pocenilo polete v vesolje.

Doslej jim je vertikalni pristanek uspel le enkrat, decembra lani, a na kopnem, ne pa še na omenjeni ploveči platformi. Tudi tokrat jim to ni uspelo. "Raketa je trdo pristala na pristajališču. Nismo niti pričakovali, da bo tokrat uspelo," je na Twitterju zapisal prvi mož SpaceX Elon Musk.

Raketa je namreč potrebovala že veliko goriva, da je ponesla satelit tako visoko, potem pa ga je imela na voljo zelo malo, da bi lahko uspešno izvedla pristanek ob povratku. Na to so pri SpaceX opozorili še pred izstrelitvijo.

Kljub temu so v tem kalifornijskem podjetju optimistični, da jim bo povratni pristanek rakete uspel. "Naslednji polet ima zelo dobre možnosti," je prepričan Musk.