Svet

Cameron prosi londonskega župana, da podpre članstvo v EU

T.C.
21. 2. 2016, 18.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Britanski premier David Cameron je danes pozval priljubljenega konservativnega župana Londona Borisa Johnsona, naj podpre obstanek Velike Britanije v Evropski uniji. To je dejal v pogovoru za britanski BBC, potem ko je v soboto sporočil, da bodo referendum o članstvu Velike Britanije v EU pripravili 23. junija.

Reuters
Boris Johnson

Datum referenduma mora sicer uradno potrditi še parlament, ki ga bo Cameron nagovoril v ponedeljek.

Johnson, ki doslej svojega stališča še ni izrazil, je danes sporočil, da bo podprl stališče, da naj Velika Britanija odide iz EU.

Reuters
Britanski premier David Cameron.

"Zavzemal se bom za glasovanje za odhod," je dejal Johnson, priljubljen politik iz Cameronove konservativne stranke. S tem je zadal močan udarec Cameronu, ki se zavzema za ohranitev Velike Britanije znotraj EU.

Je pa iz njegovih izjav zaznati, da kampanje ne bo vodil. Dejal je, da se je Cameron izredno dobro odrezal na pogajanjih na vrhu EU, da pa "ne more nihče realistično trditi, da gre za temeljno reformo EU ali odnosa Velike Britanije z EU".

"Ne sme biti zmešnjave glede čudes Evrope in počitnic v Evropi in fantasične hrane in prijateljstev ... s političnim projektom, ki v bistvu traja že desetletja," je dodal ter pozval k novemu odnosu z EU na podlagi trgovine in sodelovanja.

Cameron je v petek na vrhu EU po maratonskih pogovorih uspel z voditelji ostalih članic doseči dogovor o reformi unije, ki bi omogočila obstanek Velike Britanije v uniji. Predvideva omejitve dostopa do britanskega sistema socialnih pravic za priseljence iz drugih članic unije in izvzetje Velike Britanije iz tesnejšega povezovanja EU.

Reuters
Britanski premier David Cameron napoveduje referendum za naslednje leto.


Cameron se je nato takoj vrnil v London na srečanje vlade ter nato objavil datum referenduma.

Kot je dejal danes za BBC, želi Johnsonu povedati isto, kot vsem drugim in sicer, da bodo v EU varnejši in močnejši ter da jim bo bolje. Izstop bi pomenil skok v neznano, kar bi bilo narobe za Veliko Britanijo, je dodal ter ga pozval, naj se ne priključi nasprotnikom EU Nigelu Faragu, vodji evroskeptične stranke Ukip in Georgeu Gallowayu, levičarju in bivšemu poslancu.

Johnson sicer sodi med enega od favoritov za naslednika Camerona na položaju premierja, ki se mu bo mandat iztekel leta 2020 in je že povedal, da ne namerava znova kandidirati. Doslej se je sicer za izstop iz unije opredelilo šest ministrov Cameronove vlade, tudi njegov tesen sodelavec in prijatelj, pravosodni minister Michael Gove.