Slovenija

Makedonija mejo zaprla za Afganistance

T.C.
21. 2. 2016, 17.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Makedonske oblasti od danes v državo iz Grčije več ne dovolijo afganistanskim prebežnikom, je danes potrdil grški policijski vir na glavnem grško-makedonskem mejnem prehodu Idomeni-Gevgelija. Skopje ukrep utemeljuje z enakim ukrepom Srbije.

Reuters
Nezadovoljni migranti.

Kot je povedal grški policijski vir, so afganistanske pribežnike vrnili v Grčijo, vstop pa so dovolili le Sircem in Iračanom.

Reuters
Gneča na Šentilju leta 2015.

Makedonija je sicer od lanskega novembra v državo dovolila samo prosilcem za azil iz Afganistana, Sirije in Iraka. Državljane drugih držav makedonske oblasti štejejo za ekonomske migrante in jih vrnejo v Grčijo.

Po podatkih istega grškega vira danes na grški strani meje pri mejnem prehodu Idomeni na vstop v Makedonijo čaka skoraj 4000 beguncev, delež Afganistancev med njimi pa ni znan.

Srbska tiskovna agencija Tanjug je poročala, da 2750 beguncev na grški strani meje čaka v avtobusih na prehod meje. Makedonija je po poročanju Tanjuga v soboto zvečer uvedla preverjanje potnih listov in osebne preglede; doslej naj bi za prehod meje zadoščal dokument, ki so ga izdali v Grčiji, v katerem je bilo navedeno, da je oseba prijavljena kot begunec.

V 24 urah so do danes do 6. ure zjutraj v Makedonijo dovolili le 310 prebežnikom iz Grčije, še navaja Tanjug.