Svet

Zaradi vojnih zločinov prijeli tri nekdanje policiste

STA
15. 2. 2016, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Sarajevu so danes zaradi novih obtožb o vojnih zločinih aretirali bosanskega Srba Darka Mrdjo. Nekdanjega policista je zaradi nekega drugega zločina med vojno v Bosni in Hercegovini med letoma 1992 in 1995 že obsodilo haaško sodišče. Prijeli so tudi nekdanja člana njegove policijske enote Radenka Marinovića in Milana Gavrilovića.

Arhiv Svet24
Mednarodno sodišče v Haagu.

Nekdanji policisti in Zoran Babić, ki prestaja 35-letno zaporno kazen, so po poročanju tujih tiskovnih agencij osumljeni zločina proti človečnosti, ki naj bi ga izvedli julija in avgusta 1992 na območju Prijedora. Med prevozom v koncentracijsko taborišče Manjača naj bi ubili najmanj deset ljudi. Aretirali so jih po nalogu tožilstva BiH.

48-letnega Mrdjo, ki ga je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije leta 2004 že obsodilo na 17 let zapora, so izpustili leta 2013, potem ko je v zaporu v Španiji odslužil dve tretjini kazni. Kasneje se je vrnil v BiH.

V sodnem postopku pred haaškim sodiščem je nekdanji policist priznal sodelovanje pri uboju okoli 200 hrvaških in muslimanskih civilistov na območju Prijedora sredi avgusta 1992. Žrtve, ki so jim dejali, da jih peljejo na izmenjavo zapornikov, so ubili na gori Vlašić. Mrdja je svoje dejanje obžaloval in se opravičil družinam žrtev poboja, ki ga je preživelo 12 ljudi.