Svet

BiH bo zaprosila za članstvo v EU

STA
15. 2. 2016, 07.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zunanji ministri EU bodo danes na zasedanju v Bruslju predvidoma odpravili sankcije proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku in še 169 posameznikom ter trem podjetjem v Belorusiji, uvedene zaradi kršenja človekovih pravic. Slovenijo bo zastopal zunanji minister Karl Erjavec. BiH pa bo zaprosila za članstvo v EU.

Prošnjo bo nizozemskemu zunanjemu ministru Bertu Koendersu predal predsedujoči predsedstvu BiH Dragan Čović.

EU je sankcije proti beloruskemu režimu, ki vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja na ozemlje unije, uvedla marca 2006, nato jih je 29. oktobra lani podaljšala za štiri mesece, a obenem zamrznila, potem ko je Lukašenko izpustil več političnih zapornikov.

Povsem vseh sankcij unija sicer ne bo odpravila. Sankcije proti štirim osebam, povezane z izginotjem političnih nasprotnikov v devetdesetih letih minulega stoletja, bo podaljšala za eno leto. Obdržala bo tudi embargo na orožje.

Eden ključnih razlogov za odpravo sankcij je po navedbah EU pozitivna vloga Belorusije v ukrajinski krizi. Obenem v Bruslju poudarjajo, da se zavedajo, da Belorusija ni raj na zemlji, in poudarjajo, da bodo pozorno spremljali spoštovanje človekovih pravic.

Zunanji ministri bodo razpravljali tudi o političnih, varnostnih in humanitarnih razmerah v Siriji ter o svežnjih podpore Jordaniji in Libanonu. Na kosilu se jim bo pridružil libanonski kolega Gebran Gerge Bassil.

Pred začetkom zasedanja bo BiH v Bruslju uradno predala prošnjo za članstvo v EU. Prošnjo bo nizozemskemu zunanjemu ministru Bertu Koendersu, čigar država v prvi polovici leta predseduje Svetu EU, predal predsedujoči predsedstvu BiH Dragan Čović.