Slovenija

Opoldne se izteče razpis za generalnega direktorja ZZZS

STA
15. 2. 2016, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razpis za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se izteka danes opoldne. Upravni odbor zavoda bo prispele prijave pregledal predvidoma 26. februarja ter takrat določil datum, ko jim bodo kandidati predstavili svoj program. Kot dodajajo na zavodu, pred tem ne bo nobenih uradnih informacij.

Arhiv Svet24
Če bi se ponovil lanski scenarij, ko mu DZ ni dal zelene luči, Fakin pravi, da bi bil pripravljen še naprej voditi ZZZS kot vršilec dolžnosti.

Zavod je od maja lani brez generalnega direktorja in ga kot vršilec dolžnosti vodi Samo Fakin, ki je ZZZS vodil že dva mandata. Upravni odbor ga je na lanskem razpisu znova izbral kot najprimernejšega za še tretji mandat na čelu javne zdravstvene blagajne, a med poslanci ni uspel zbrati zadostne podpore.

Generalnega direktorja ZZZS na predlog upravnega odbora imenuje skupščina zavoda za mandat štirih let. K njegovemu imenovanju pa mora dati soglasje tudi državni zbor.

Fakin je že januarja ob objavi novega razpisa napovedal, da se bo znova prijavil. Tedaj je dejal, da je v zadnjih dveh mandatih in letu vodenja ZZZS kot v. d. generalnega direktorja deloval uspešno, "še posebej če primerjam delovanje oblastnika na področju zdravstva". Na vprašanje, ali vidi kakšne možnosti, da ga DZ potrdi, je odgovoril, da ga "to v tem trenutku niti ne zanima". "Ne bom se sekiral, če bom še enkrat izgubil v DZ. Bomo pa videli, kdo bo imel več od tega," je dejal in dodal, da ga trenutno kadrovanje v zdravstvu spominja na tragikomedijo.

Če bi se ponovil lanski scenarij, ko mu DZ ni dal zelene luči, Fakin pravi, da bi bil pripravljen še naprej voditi ZZZS kot vršilec dolžnosti. "Verjamem v zdravstveno zavarovanje in svojo ekipo. Ne bom dopustil, da bodo politikanti uničevali osemletno delo mene in moje ekipe," je še dejal.