Svet

Združeni narodi prekinili mirovna pogajanja o Siriji

STA
3. 2. 2016, 19.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je danes sporočil, da so do 25. februarja prekinili mirovna pogajanja o Siriji v Ženevi. "Več je treba še narediti," je sporočil po večdnevnih neuspešnih prizadevanjih, da bi za isto mizo dobil predstavnike sirske vlade in opozicije.

UN.gov

Kot je poudaril de Mistura, že tretji odposlanec ZN za Sirijo, gre le za "začasen premor" in ne za "konec ali propad pogovorov". "Obe strani sta nakazali, da sta zainteresirani, da se politični proces začne. Določil sem že tudi 25. februar kot datum naslednjih pogovorov," je dejal.

Pojasnil je še, da je po prvem tednu pripravljalnih pogovorov pač prišel do zaključka, da je treba narediti še več, ne le s strani posrednikov v pogovorih, ampak s strani sprtih strani. "Že prvi dan sem dal vedeti, da ne bom govoril, samo zato da govorim," je spomnil, a dodal, da "ni razočaran in tudi ne frustriran".

Pogajanja so se začela v petek
Pogajanja v Ženevi so se začela minuli petek s prihodom delegacije sirske vlade. V soboto je v Ženevo prišla še delegacija krovnega opozicijskega zavezništva, Visokega pogajalskega odbora (HNC), ki pa je začetek pogovorov pogojevala z več zahtevami - dostopom humanitarne pomoči do obleganih sirskih mest, koncem bombardiranja civilistov in izpustitvijo več tisoč zapornikov.

De Mistura je nato v ponedeljek zvečer, potem ko se je prvič formalno sestal z opozicijskim HNC, objavil uraden začetek šestmesečnih pogovorov.

A že v torek se je pokazalo, da je najresnejši poskus reševanja sirskega konflikta doslej pod velikim vprašajem. Sirski režim je namreč zanikal, da naj bi se v Ženevi začela formalna mirovna pogajanja, sirska opozicija pa je odpovedala predvideno srečanje z de Misturo.

Mirovna pogajanja pod okriljem ZN naj bi predvidoma trajala šest mesecev in ponudila mirno rešitev za končanje pet let trajajoče vojne v Siriji. V skladu z ambicioznim, novembra lani sprejetim načrtom mednarodne skupnosti bi pogovorom sledila vzpostavitev prehodne vlade v Siriji, v 18 mesecih pa nato še volitve pod nadzorom ZN.

"Začasen premor" je sicer de Mistura razglasil po tem, ko so iz Sirije danes prišle vesti, da so sirske vladne sile zadale hud udarec upornikom v Alepu na severu Sirije, saj so jim prekinile še zadnjo dobavno pot do njihove zaveznice Turčije.

Sirski državni mediji so poročali, da so sirska vojska in njene zavezniške milice ob podpori ruskih letal povsem prekinile dobavne poti "terorističnih organizacij" severno od Alepa ter končale obleganje dveh vasi v rokah vladnih sil severozahodno od Alepa, ki so jih uporniške sile oblegale več kot tri leta.