Svet

Napadalec ni bil povezan z islamističnimi skupinami

STA
22. 1. 2016, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Moški, ki je poskušal na začetku meseca napasti policijsko postajo v Parizu, a so ga policisti ustrelili in ubili, ni bil povezan z islamističnimi omrežji, so danes sporočile nemške oblasti, potem ko so izvedle nove racije v begunskem centru, v katerem je napadalec nekaj časa živel.

Twitter
Skušal je napasti policista na recepciji policijske postaje, a ga je policija ustrelila in ubila.

Preiskave v zadnjih dveh tednih niso odkrile znakov povezanosti napadalca z islamistično mrežo, je povedal policijski šef v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija Uwe Jacob.

Napadalca, ki so ga tunizijske oblasti identificirale kot Tareka Belgacema, so francoski policisti ustrelili ob poskusu napada z nožem in lažnim pasom z eksplozivom na policijsko postajo 7. januarja, na prvo obletnico terorističnega napada islamskih skrajnežev na satirično revijo Charlie Hebdo v Parizu.

Tri dni po neuspelem napadu je nemška policija izvedla racijo v stanovanju v centru za prosilce za azil v kraju Recklinghausen na zahodu Nemčije, kjer je moški živel. Policisti so našli imitacijo pištole in mobilni telefon s fotografijami, "tipičnimi za skrajno skupino Islamska država", ter fotografijami umrlega nekdanjega šefa teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna, ki jih je po vsej verjetnosti prenesel s spleta.

Moški je uporabljal najmanj 20 identitet in je oblastem različnih evropskih držav navajal različne nacionalnosti. Na Švedskem je bil recimo registriran kot Gruzijec, v Franciji kot Iračan. A nemški preiskovalci so s pomočjo prstnih odtisov vendarle uspeli odkriti podrobnosti o njem.

Jacob je danes povedal, da ima ubiti napadalec zgodovino kršitev zakonodaje o posedovanju orožja in drog ter povzročanja telesnih poškodb in spolnih deliktov.