Svet

Za Camerona izstop Velike Britanije iz EU ni pravi odgovor

T.C.
10. 1. 2016, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Izstop Velike Britanije iz EU ni pravi odgovor na britanske težave, je danes opozoril britanski premier David Cameron. Hkrati pa je obljubil, da bo storil vse, da bo tudi to delovalo, če se država odloči za tak korak.

Reuters
Britanski premier David Cameron napoveduje referendum za naslednje leto.

Cameron je v pogovorni oddaji na britanskem BBC dejal, da je blizu dogovora o potrebnih reformah EU. Hkrati je odprt za alternativne rešitve problematičnega vprašanja socialne podpore migrantom iz EU, katere pogoje želi zaostriti.

"Imamo socialni sistem, kot ga nimajo številne evropske države, do katerega imajo prišleki takojšen dostop in to ustvarja številne težave," je dejal. Na mizi ostaja možnost, ki bi migrantom štiri leta preprečevala dostop do socialnih transferjev, Cameron pa bi lahko podprl tudi kak drug predlog, ki bi bil "enako učinkovit in smiseln", njegove besede navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Britanski premier je optimističen, da bo dogovor z EU dosežen na februarskem vrhu, kmalu zatem pa bi lahko izvedli referendum o obstanku države v EU, ki ga je obljubil najkasneje do konca leta 2017. Vendar pa je vsebina pomembnejša od časovnice.

Reuters
David Cameron

Če EU v začetku letošnjega leta ne bi pristala na ustrezen dogovor, bi lahko referendum še prestavili. "Ta referendum moram izvesti do konca leta 2017. Če februarja ne bom dobil pravega dogovora, bom počakal in se trudil še naprej," je pojasnil Cameron.

Če pa bo najdena ustrezna rešitev, se bo Cameron zavzel za obstanek Velike Britanije v EU. "Mislim, da izstop ni prava rešitev," je dejal.

Na vprašanje, ali imajo v vladi pripravljen tudi načrt za t. i. brexit, pa je odgovoril, da bi morali v tem primeru storiti "vse, da bi to delovalo". Ni pa razkril, ali se na to dejansko že pripravljajo.

To je razjezilo podpornike izstopa Velike Britanije iz EU. "Odsotnost načrta Davida Camerona za izstop sporoča EU - in volivcem - da nima nobenega namena oditi, kar zagotavlja, da doseženi dogovor ne bo vreden toliko kot papir, na katerem bo napisan," je dejal eden od voditeljev kampanje Leave.EU Arron Banks.

Zadnje raziskave beležijo krepitev želje Britancev po odhodu, čeprav imajo tisti, ki bi v EU hoteli ostati, še vedno skromno večino. Cameron se je prejšnji teden srečal z voditelji Nemčije, Madžarske in Nizozemske, pri katerih si prizadeva najti podporo za britanske želje.

Reuters
Obisk v Londonu pri premierju Davidu Cameronu.