Svet

Švedska uspela zajeziti prihod migrantov

STA
5. 1. 2016, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Število migrantov, ki na jug Švedske prihajajo iz sosednje Danske, je z dnevom uvedbe preverjanja identitete vseh potnikov močno upadlo, je danes sporočil švedska policija. V ponedeljek, ko je Švedska uvedla preverjanje, so registrirali zgolj 48 migrantov. Pred tem so od 29. decembra, brez novoletnega dne, dnevno registrirali najmanj 200 migrantov

Profimedia
Švedi so poostrili nadzor na meji z Dansko.
Švedska, ki šteje 9,8 milijona prebivalcev, je lani prejela 163.000 prošenj za azil.

"Lahko rečemo, da je to oster upad. A od uvedbe kontrol je minil zgolj en dan in ne moremo izključiti, da bodo begunci našli druge načine za vstop na Švedsko," je povedala tiskovna predstavnica policije Ewa-Gun Westford.

Švedska, ki je glede na število prebivalcev sprejela več beguncev kot katerakoli druga članica EU, je nedavno sporočila, da ne more več obvladovati nereguliranega dotoka migrantov.

V prizadevanjih za njegovo zajezitev od ponedeljka zahteva, da se vsi potniki, ki prihajajo z Danske, identificirajo z dokumentom s fotografijo. Danska je glavna izstopna točka za migrante, ki si želijo novo življenje ustvariti na Švedskem.

Pripravljeni, če bodo migranti iskali druge možnosti vstopa v državo

Predsednik Slovenije Borut Pahor uvajanje nadzora na mejah znotraj schengenskega območja vidi kot prehoden ukrep nacionalnih vlad, ki se soočajo s problematiko beguncev.

Švedska obalna straža je sporočila, da je pripravljena na možnost, da bodo sedaj migranti skušali na skrivaj prečkati ožino Oresund, ki Dansko ločuje od Švedske. Kot je povedal njen tiskovni predstavnik Mattias Lindholm, morajo biti pripravljeni, da bodo ljudje iskali druge možnosti od mosta na Oresundu ali trajektov.

Migrantov, ki bi se jim na Švedsko morda uspelo na črno prebiti čez Baltik, Stockholm doslej še ni uradno registriral. Sumi, da bi lahko prihajalo tudi do tovrstnih prihodov, so se pojavili, ko so v začetku decembra na obalah mesta Skillinge odkrili napihljiv čoln. Kot je sicer takrat ocenila policija, je zelo malo verjetno, da je bil čoln uporabljen v te namene.