Svet

Na poljski javni televiziji številni protestni odstopi

STA
2. 1. 2016, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po nedavnem sprejetju spornega zakona o medijih na Poljskem so odstopili direktorji štirih programov poljske javne televizije, današnje poročanje poljskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa. Z odstopom naj bi direktorji prehiteli odstavitev, ki se jim je obetala.

STA
Varšava, Poljska.

O vodilnih položajih v javnih medijih bo poslej odločala poljska vlada. Nova zakonodaja tudi predvideva, da bodo prenehali mandati dosedanjim članom nadzornih svetov in vodilnim predstavnikom poljskega javne televizije in radia.

Proti novemu zakonu o medijih, ki ga mora še podpisati predsednik Andrzej Duda, so že protestirali organizacije za človekove pravice in novinarska združenja.

Med direktorji, ki so odstopili, je tudi Tomas Lis, eden od najbolj znanih poljskih novinarjev, voditelj oddaje Tomasz Lis na zywo (Tomasz Lis v živo). Kot je zapisal v odprtem pismu, "nihče Poljski ne bo zaprl ust in nihče ne bo zaprl ust njemu samemu". Napovedal je, da bo s svojo oddajo nadaljeval na drugi televiziji.

V skladu z novim zakonom bodo poljska javna televizija TVP, javni radio PR in tiskovna agencija PAP, ki so sedaj organizirani kot državna podjetja, postali "nacionalni kulturni inštituti". Namesto "javni" bodo postali "nacionalni" mediji, več pozornosti naj bi namenjali poljski zgodovini in kulturi, dobiček pa naj jih ne bi več zanimal.

V prvi fazi bo prišlo do menjave vodstev teh medijev, pri čemer bo pri imenovanju novih šefov več besede dobila vlada oz. parlament. O vsebinah in zaposlovanju naj bi odločal nov "nacionalni medijski svet", katerega člane bosta imenovala parlament in predsednik države.

V drugi fazi bosta vzpostavljena nova organizacijska struktura in sistem financiranja nacionalnih medijev. V zakonu piše, da gre za "prvo fazo reforme javnih medijev, katere cilj je vzpostaviti nacionalni medijski sistem", ki bo pod budnim nadzorom vlade oz. ministrstva za kulturo sledil nacionalnim interesom.

Evropska radiodifuzna zveza (EBU), Evropska zveza novinarjev (EFJ) in Novinarji brez meja (RSF) so v skupni izjavi izrazili ogorčenje nad novim zakonom in opozorili, da odpravlja obstoječa varovala za pluralizem in neodvisnost upravljanja javne medijske službe.