Svet

Češki predsednik trdi, da je begunski val navadna invazija

T.C.
27. 12. 2015, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Češki predsednik Miloš Zeman je v božični poslanci Čehom v soboto dejal, da je begunski val v Evropo "organizirana invazija".

Po njegovem prepričanju bi morali mladi moški iz Sirije in Iraka, namesto da bežijo, prijeti za orožje ter se začeti boriti proti skrajni Islamski državi.

"Globoko sem prepričan, da imamo opravka z organizirano invazijo in ne s spontanim prihodom beguncev," je dejal Zeman. Dodal je, da je človek lahko sočuten do starejših beguncev ali otrok, ne pa tudi do mladih moških, ki bi se morali doma boriti proti džihadistom.

Miloš Zeman ima svojstven slog humorja.

"Velika večina beguncev so zdravi mladi možje, ki so samski. Ne razumem, zakaj ne primejo za orožje in se borijo za osvoboditev svojih držav," je dejal Zeman. To ni bilo prvič, da je češki predsednik izrazil pomisleke glede sprejemanja beguncev v Evropi.

Medtem pa je češki premier Bohuslav Sobotka dejal, da predsednikovo sporočilo temelji na njegovih znanih predsodkih in poenostavljanju stvari.

Češka je sicer zavrnila sistem kvot, ki ga je predlagala Evropska komisija za porazdelitev begunskega bremena v EU, raziskave javnega mnenja pa kažejo, da 70 odstotkov Čehov nasprotuje prihodu beguncev v njihovo državo.