Svet

Ukrajina bo Rusiji ostala dolžna

STA
18. 12. 2015, 14.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ukrajina je danes sporočila, da Rusiji ne bo vrnila treh milijard ameriških dolarjev, ki si jih je sposodila leta 2013. Moskva je že pred dnevi napovedala, da bo Kijev tožila na sodišču, če dolga ne bo plačal do nedelje.

Twitter
Pripravljeni so na sodni postopek z rusko stranjo.

"Ukrajinska vlada z današnjim dnem ustavlja izplačilo dolga Rusiji v višini treh milijard dolarjev, dokler ne bodo sprejeti naši predlogi o rekonstrukciji dolga ali pa bo sodišče sprejelo odločitev v tej zadevi," je po seji vlade sporočil ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk.

Dodal je, da so pripravljeni na sodni postopek z rusko stranjo.

Moskva vztraja, da omenjenega dolga ni mogoče obravnavati kot zasebnega in je zavrnila tovrstne pogoje.

Državi sta v sporu zaradi posojila, ki ga je Rusija dala režimu bivšega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča decembra 2013, kmalu za tem pa je bil Janukovič strmoglavljen z oblasti in je pobegnil v Rusijo.

Kijev vztraja, da ni šlo za posojilo države državi, temveč transakcijo preko finančnih trgov in je zato podvrženo finančnim pravilom, ki so dogovorjena s posojilodajalci.

Kijev je avgusta dosegel dogovor o rekonstrukciji dolga z zasebnimi posojilodajalci, vključno z glavnimi bankami in investicijskimi skladi, ki so se strinjali z 20-odstotnim znižanjem dolga.