Svet

To bi lahko rešilo spor med Turčijo in Rusijo

STA
18. 12. 2015, 13.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ruski strokovnjaki so začeli pregledovati vsebino črne skrinjice vojaškega letala, ki ga je minuli mesec na meji s Sirijo sestrelila Turčija. Letalo naj bi kršilo turški zračni prostor. Ob odprtju skrinjice so ugotovili, da je spominska kartica poškodovana.

Twitter
Letalo je padlo na sirsko stran.

Tehniki so črno skrinjico z letala suhoj Su-24 odprli ob navzočnosti novinarjev in diplomatov iz Velike Britanije, Indije in Kitajske. Odprli so jo opremljeni z izvijači, vrtalnikom in sesalcem.

Sestrelitev letala je močno poslabšala odnose med Rusijo in Turčijo, Moskva pa je zaradi incidenta uvedla sankcije.

"Imamo dovolj dokazov, da rusko letalo ni kršilo turškega zračnega prostora," je ob tej priložnosti povedal drugi mož ruskih zračnih sil Sergej Dronov. Po njegovih navedbah je letalo letelo v sirskem zračnem prostoru, 5,5 kilometra od turške meje.

Kot je napovedal, bodo rezultate analize črne skrinjice objavili v ponedeljek. S pomočjo podatkov iz skrinjice bodo morda rešili spor, kje je bilo letalo, ko je bilo sestreljeno.

Sestrelitev letala je močno poslabšala odnose med Rusijo in Turčijo, Moskva pa je zaradi incidenta uvedla sankcije.

Turčija vztraja, da je letalo, ki je bilo na misiji na severu Sirije, večkrat kršilo turški zračni prostor in se ni zmenilo za opozorila.