Svet

Nov pomorski incident med Rusijo in Turčijo

STA
14. 12. 2015, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V novem pomorskem incidentu med Rusijo in Turčijo v Črnem morju sta danes ruska raketna križarka ter čoln obalne straže posredovala med konvojem ruskih ladij, ki so zaradi zaostrenih mednarodnih razmer prestavljale dve naftni ploščadi na novo lokacijo v ruskih teritorialnih vodah, ter turškim čolnom. Gre za drugi incident v zadnjih dveh dneh.

Arhiv Svet24
Incident je prekinilo posredovanje gliserja ruske obalne straže in raketne križarke ruske mornarice.

Po navedbah ruske energetske družbe Černomorneftegaz, ki ima v lasti naftni ploščadi, je do incidenta prišlo zaradi kršenja predpisov o preprečevanju sporov ter splošno sprejete konvencije o plovbi, saj se turško plovilo ni umaknilo konvoju.

"Čoln je priplul s strani in konvoju skušal preprečiti pot," še navaja družba. Ob tem dodaja, da se kapitan turškega čolna ni odzival na večkratne klice kapitana ruske ladje prek radijske zveze.

Incident je prekinilo posredovanje gliserja ruske obalne straže in raketne križarke ruske mornarice, ki sta prišla na pomoč konvoju. Naftni ploščadi B-312 in B-319, ki sta skupaj vredni 357 milijonov dolarjev, sta na koncu varno prispeli na predvideno lokacijo.

Gre za drugi pomorski incident med državama v zadnjih dveh dneh, potem ko je posadka ruske vojaške ladje v nedeljo v Egejskem morju v izogib trčenju s turško ribiško ladjo izstrelila več opozorilnih strelov.