Slovenija

Oglejte si čudež na nebu nad Slovenijo

D. B.
14. 12. 2015, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Do 100 meteoritov na uro, in to vso noč, boste lahko ujeli danes. Če vam nizka oblačnost ne bo zagodla.

Profimedia
V eni uri bomo lahko videli do sto meteorjev, in to čez celo noč.

»Danes zvečer bo vrhunec,« napoveduje dogajanje meteorskega roja Geminidov, ki se pojavljajo vsako leto v sredini decembra in veljajo za enega najlepših nebesnih pojavov v celem letu, direktor in programski vodja zavoda Z lahkoto! Matic Smrekar.

Meteorji so se sicer začeli pojavljati že 4. decembra, videli pa jih bomo lahko vse do 17. decembra. V tem času namreč Zemlja potuje skozi potok delcev, ki jih na svoji orbiti za sabo pušča asteroid Phaethon. Vrhunec aktivnosti pa bo dosegla ravno na današnjo noč ob 20. uri. »V eni uri bomo lahko videli do sto meteoritov, in to čez celo noč,« dodaja Smrekar.

Pojdite na Krvavec, Vršič ali Mangartsko sedlo

V Sloveniji ne obstaja organizirano opazovanje tega nebesnega pojava, saj gre za najbolj preprosto astronomsko opazovanje nasploh. Vse, kar zanj potrebujete, je le kakšna mehkejša podlaga za ležanje in veliko toplih oblačil.

Blog.nasa.gov
Zaradi zime Geminidi nimajo toliko občudovalcev kot poletni Perzeidi.

Največ meteoritov boste videli, če se usmerite proti jugu, seveda pa se morate povzpeti na lokacijo, ki je čim dlje od moteče javne razsvetljave - najbolje kakšen travnik ali hrib, kjer vidite vse do obzorja.

Danes vam sicer pri opazovanju lahko nagaja vreme. »Vprašanje je, do kod bo segala nizka oblačnost. Zvečer naj bi segala do 1400 metrov,« pravi Smrekar. »Sam bom pojav opazoval na Krvavcu, saj se da z avtom zapeljati do 1400 metrov. Priporočam pa tudi Vršič ali Mangartsko sedlo,« še pravi Smrekar.

Geminidi se z lahkoto primerjajo s precej bolj znanimi poletnimi Perzeidi. Njihov problem pri tem je, da se pojavijo v času, ko imamo pri nas mrzlo zimo, zato imajo temu primerno manj občudovalcev.

Profimedia
Meteorji tega roja so v primerjavi z ostalimi roji relativno počasni, zato nam ponujajo lepe nebesne predstave.