Svet

VS ZN pozval države, naj ukrepajo proti Islamski državi in Fronti al Nusra

sta
21. 11. 2015, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Varnostni svet Združenih narodov je teden dni po terorističnih napadih v Parizu soglasno potrdil francoski predlog resolucije, ki poziva države članice ZN, naj sprejmejo vse potrebne in zakonite ukrepe proti Islamski državi (IS) in Fronti al Nusra.

Wikipedia
Dvorana Varnostnega sveta ZN v New Yorku

Francoska resolucija se sicer nikjer ne sklicuje na 7. poglavje ustanovne listine ZN, ki avtorizira uporabo sile, niti ne daje pravne podlage za vojaško ukrepanje, ampak daje predvsem moralno in politično podporo Franciji, da nadaljuje napade na IS.

Resolucija poziva države članice ZN, naj na ozemlju pod nadzorom IS sprejmejo vse potrebne ukrepe v skladu z mednarodnim pravom, človekovimi pravicami, pravicami beguncev in humanitarnim pravom, da izbrišejo varna zavetišča IS v Siriji in Iraku.

Resolucija teroristične napade IS v tujini razglaša za globalno grožnjo brez primerjave mednarodnemu miru in varnosti. Poleg Pariza omenja tudi napade v Tuniziji, Turčiji, Egiptu in Bejrutu.

Mednarodno skupnost resolucija poziva, naj zajezi pritok tujih borcev v Irak in Sirijo, prepreči financiranje teroristov in kaznuje odgovorne za teroristične napade, kršitve mednarodnega humanitarnega prava in kršitve človekovih pravic. Pri tem omenja tudi barbarsko uničevanje kulturne dediščine na ozemljih pod nadzorom IS.

Francoski veleposlanik pri ZN Francois Delattre je resolucijo opredelil kot zgodovinsko, ker zagotavlja učinkovit boj proti mednarodnemu terorizmu pod okriljem mednarodnega prava in ustanovne listine ZN. Franciji naj bi bilo z resolucijo omogočeno, da okrepi zračne napade na IS tudi s pomočjo letalonosilke Charles de Gaulle.

VS ZN doslej ni bil sposoben sprejeti smiselne resolucije o Siriji, ker so bile velike sile razdeljene glede sirskega predsednika Bašarja al Asada. Francoska resolucija jih je poenotila vsaj glede vprašanja IS ter Fronte al Nusra. Asadova prihodnost ostaja v zraku, saj VS ZN še ni ukrepal glede sredinega predloga ruske resolucije o Siriji.

Rusija je predlagala resolucijo, ki bi poenotila mednarodno skupnost glede Sirije in terorizma, vendar zahodne države menijo, da predlog preveč na široko opredeljuje teroristične organizacije in je recept za ohranitev Asada na oblasti. Rusija ni nasprotovala francoski resoluciji, vendar vztraja, da se razprava o njenem predlogu nadaljuje.

IS je prevzela odgovornost za napade v Parizu in tudi za napad na rusko potniško letalo nad Egiptom. Skupni sovražnik je sedaj vsaj deloma zbližal Rusijo ter zahodne države, ki nadaljujejo pogajanja o celoviti rešitvi krize v Siriji.

Francoski predsednik Francois Hollande se bo oborožen z resolucijo v torek podal na obisk Washingtona, v četrtek pa Moskve in bo skušal oblikovati široko koalicijo proti IS. Resolucijo naj bi za zračne napade Velike Britanije v Siriji izkoristil tudi premier David Cameron.