Svet

Potrjeno! Glavni organizator terorističnega napada v Parizu je mrtev

STA/G.G.
19. 11. 2015, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Francoske oblati so potrdile, da je med mrtvimi v včerajšnji akciji tudi glavni organizator petkovih terorističnih napadov Abdelhamid Abaaoud. Teroristi bi lahko Francijo napadli ne le tako, kot so jo v petek, z razstrelivom in puškami, ampak tudi s kemičnim ali biološkim orožjem, pa je že prej posvaril francoski premier Manuel Valls. "Ničesar ne smemo izključiti," je opozoril poslance, ki so podaljšali izredne razmere za tri mesece.

Reuters
Abdelhamid Abaaoud ali mali idiot, kot so ga klicali v osnovni šoli.

Reuters

"Abdelhamida Abaaouda smo ravnokar formalno identificirali (...) kot ubitega med operacijo," je sporočil tožilec, ki je pristojen za preiskavo napadov, v katerih je bilo v petek ubitih 129 ljudi, 350 pa ranjenih.

Da je bil 28-letni Abaaoud, pripadnik skrajne skupine Islamska države, ubit med operacijo v Saint-Denisu, je že v sredo poročal ameriški časnik Washington Post, ki se je skliceval na neimenovane vire. Molins do danes njegove smrti ni želel potrditi, saj je želel počakati na teste DNK. Identificirali so ga s pomočjo prstnih odtisov.

Po sredinem sedemurnem streljanju, med katerim naj bi bilo izstreljenih 5000 nabojev, so v stanovanju v Saint-Denisu našli vsaj dve trupli. Eno je pripadalo ženski, ki se je razstrelila. Gre za 26-letno Hasno Aitboulahcen, sestrično Abaaouda.

27-letni Abaaoud, belgijski državljan maroških korenin, naj bi poskrbel za finančno in organizacijsko plat napada. V zadnjem času je veljal za enega najbolj nevarnih islamskih skrajnežev iz vrst pristašev Islamske države. Vrsto let ta 27-letni Belgijec maroških korenin živel v Molenbeeku, revnejši bruseljski četrti, ki zdaj velja že za leglo islamistov, večkrat pa naj bi obiskal tudi bojišča v Siriji. 

Abaaoud je bil pod drobnogledom policije januarja letos. Pripadniki Isisa naj bi pripravljali teroristični napad, a jih je že v fazi priprav presenetila belgijska policija. Aretirana sta bila dva pripadnika Isisa, doma iz Molenbeeka, vpleten pa naj bi bil tudi Abaaud, ki so ga s še tremi moškimi aretirali v Grčiji. Kmalu po aretaciji so ga izpustili na prostost, od tedaj pa ga išče belgijska policija. Sodišče je julija opravilo delo v njegovi odsotnosti. Obsodili so ga na 20 let zaporne kazni zaradi novačenja bojevnikov za Islamsko državo.

Francoski premier svari pred kemičnimi napadi

Ob tem je Valls izpostavil, da ne gre za novo ugotovitev, novo nevarnost. Možnost, da bi teroristi uporabili kemično orožje obstaja že dlje časa, Valls pa je izkoristil ta trenutek in to še enkrat več izpostavil.

Premier se je tudi odločno zavzel za sprejetje evropskega sistema izmenjave podatkov o letalskih potnikih (PNR), o katerem EU razpravlja že več let in naj bi ga sprejela do konca leta.

Kot je poudaril, je zdaj bolj kot kadarkoli doslej čas, da EU končno potrdi ta sistem, ki bo zagotovil sledljivost gibanja oseb, tudi znotraj unije. "To je pogoj za našo kolektivno varnost," je poudaril Valls.

Francoski predsednik Francois Hollande je takoj po petkovih terorističnih napadih, v katerih je bilo ubitih 129 ljudi, izredne razmere razglasil za 12 dni, parlament pa jih je zdaj podaljšal za tri mesece.

Francoska vlada je poleg tega napovedala vrsto zakonodajnih in drugih ukrepov za učinkovitejši spopad s teroristi. Med drugim naj bi zaprli mošeje, kjer svoje ideje širijo skrajni islamisti, policisti pa bodo dobili pravico nošnje orožja, tudi ko niso v službi.

Reuters

Na preži za teroristi so tudi v Italiji. Po namigu ameriškega preiskovalnega urada FBI iščejo pet terorističnih osumljencev, ki naj bi načrtovali džihadistične napade na cerkve in znamenitosti. "Notranji minister je že večkrat opozoril, da imamo visoko stopnjo pripravljenosti pri varovanju znamenitosti, prostorov, kjer se zbirajo ljudje, od stadionov do katedral, še posebej cerkve Sv. Petra, ki je med kraji, ki nam jih je izpostavil FBI včeraj," je danes povedal  italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni.