Svet

Se bodo v boju proti džihadistom zganili še Kitajci?

STA/G.G.
19. 11. 2015, 12.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kitajska in Norveška sta danes obsodili dejanje skrajne skupine Islamska država, ki je v sredo sporočila, da je ubila dva talca, domnevno državljana Kitajske Fan Jinghuija in Norveške Ole-Johana Grimsgaard-Oftsada. IS je za izpustitev dvojice pred dvema mesecema zahteval odkupnino.

Umorjena Fan Jinghui (desno) in Ole-Johan Grimsgaard-Oftsad.

Ob tem je v najnovejši izdaji svoje uradne spletne revije v angleškem jeziku Dabik objavila zelo nazorne fotografije njunih okrvavljenih trupel. Kako sta bila ubita, ni povsem jasno, a kot je videti, sta bila ustreljena v glavo.

"Obsojamo umor," je po poročanju Deutsche Welle povedala norveška premierka Erna Solberg. Ob tem je zatrdila, da bo norveška vlada iskala potrditve o umoru, po drugi strani pa je dodala, da ni razloga za dvom v vsebino fotografije.

Kitajski predsednik Xi Jinping, ki se je na dogodek odzval ob robu vrha držav Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec) v Manili, je nad umorom kitajskega državljana šokiran.

"Kitajska ostro obsoja surovo dejanje umora kitajskega državljana s strani skrajnežev IS," je povedal Xi in dodal, da so "teroristi skupen sovražnik človeštva".