Svet

Obrambni ministri EU o ukrepanju po napadih v Parizu

STA
17. 11. 2015, 07.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Obrambni ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali o ukrepanju po petkovih terorističnih napadih v Parizu. Preučili naj bi možnost uporabe člena 42.7 pogodbe EU ali klavzule o vzajemni obrambi, h kateri je v ponedeljek pozval francoski predsednik Francois Hollande. Slovenijo bo zastopala obrambna ministrica Andreja Katič.

sta
Andreja Katič

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini je v odzivu na Hollandov poziv v ponedeljek dejala le, da ga bodo temeljito preučili v torek na zasedanju obrambnih ministrov EU.

Pred zasedanjem bo Mogherinijeva o tem vprašanju razpravljala s francoskim obrambnim ministrom Jean-Yvesom Le Drianom.

Člen 42.7 ali klavzula o vzajemni obrambi predvideva pomoč držav unije članici, ki je žrtev oboroženega napada na njenem ozemlju, in to z vsemi sredstvi, ki so jim na voljo.

Na voljo je sicer tudi 222. člen pogodbe EU ali solidarnostna klavzula, ki omogoča vojaško pomoč članici unije v primeru terorističnega napada in katastrofe, ki jo povzročita narava ali človek.

Ministri za obrambo bodo sicer predvidoma razpravljali tudi o novi pobudi na področju obrambe, o oblikovanju zmogljivosti v podporo varnosti in obrambe ter o operacijah in misijah skupne varnostne in obrambne politike.

Razprave o oblikovanju zmogljivosti ter o operacijah in misijah se bo udeležil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.