Svet

Portugalska leva opozicija bo odstavila manjšinsko desno vlado

b.k.
9. 11. 2015, 10.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Notranji politični komite portugalske levo-sredinske Socialistične stranke je v nedeljo pozno zvečer sprejel sklep, ki poslancem priporoča, da v parlamentu izglasujejo nezaupnico menjšinski desničarski vladi pod vodstvom Pedra Passosa Coelha.

Reuters
Predsednik socialistov, Antonio Costa.

Socialistična stranka (PS) je prejšnji teden presegla desetletja trajajoče spore z radikalno levico v državi. S strankama Levi blok (BE) in Enotna demokratična koalicija (CDU) je sklenila zavezništvo za levo koalicijsko vlado.

Čeprav ima leva koalicija v parlamentu večino – 122 od 230 sedežev – pa je konservativni predsednik države Anibal Cavaco Silva mandat za sestavo vlade vseeno podelil dosedanjemu premierju in vodji desne koalicije, Pedru Passosu Coelhu.

V torek bo pred poslanci portugalskega parlamenta odločitev o prihodnosti te manjšinske vlade. Proti njej bodo glasovali tako v radikalnem BE, komunistični CDU, kot tudi v levo-sredinski PS.

»Oblikovanje in potrditev [leve] vlade s strani parlamenta je zagotovljena,« je v izjavi dejal politični komite Socialistične stranke.

Desnosredinska koalicija predsednika vlade Coelha, ki je sicer dosegla najvišji rezultat na nedavnih volitvah 4. oktobra, je zaradi nepriljubljene varčevalne politike izgubila večino v parlamentu, ki jo je uživala od leta 2011.

Reuters
Portugalski premier, Pedro Passos Coelho.

Socialisti, ki so dosegli drugi najboljši rezultat na volitvah, skušajo odstaviti vlado, s čimer bi lahko končali varčevalne ukrepe, ki jih je uradna Lizbona izvajala v zameno za mednarodni kreditni program iz leta 2011.

Zavezništvo med socialisti, komunisti in Levim blokom je prvo levo zavezništvo na portugalskem od konca diktature leta 1974. Še nekaj tednov nazaj je takšno zavezništvo bilo nepričakovano, zaradi velikih razlik med levičarskimi skupinami.

Po pogajanjih z Levim blokom in komunisti je PS v vladni program dodala več kot 70 novih ukrepov, vključno z dvigom plač in pokojnin na pred-varčevalno raven.

Reuters
Catarina Martins, vodja Levega Bloka

Vrednosti pokojnin bodo obnovljene januarja, delavci javnega sektorja pa bodo skozi celotno leto 2016 dobivali povišice, dokler njihove plače ne bodo na ravni izpred leta 2011.

Minimalna plača se bo v letu 2016 dvignila na 530 evrov, v letu 2017 na 557 evrov in v letu 2019 na 600 evrov. Delavci, katerih zaslužek ne dosega spodnjega praga revščine, bodo upravičeni do letnega dopolnila plače.

Sporazum določa tudi, da se bodo otroški dodatek, solidarnostni dodatek za starejše in minimalni zajamčeni dohodek, vrnili na raven iz leta 2011. Enako velja za pokojnine delavcev v javnih podjetij, ki so bile prav tako podvržene rezom.