Svet

Upor v begunskem centru

STA/G.G.
9. 11. 2015, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V begunskem centru, ki ga je Avstralija vzpostavila na odročnem Božičnem otoku v Indijskem oceanu, so izbruhnili nemiri. Skupaj z begunci so se uprli tam zaprti Novozelandci, ki so jim preklicali vizume v Avstraliji.

Nemiri so izbruhnili, potem ko je v nepojasnjenih okoliščinah umrl prosilec za azil iransko-kurdskega porekla, ki je pred tem pobegnil iz centra. V nedeljo je potekal sprva miren protest, ki pa je nato prerasel v nasilne izgrede. Informacije z otoka so sicer zelo skope.

Uradni predstavniki so potrdili, da so izbruhnili izgredi in da je situacija ušla izpod nadzora. Avstralski minister za priseljevanje Peter Dutton je za Sky News danes povedal, da oblastem v centru še ni uspelo znova vzpostaviti reda ali kontrole, a obenem dejal, da o ranjenih, gmotni škodi ali pobeglih ne poročajo.

V uradu za priseljevanje in varovanje meja so medtem zanikali, da bi v centru izbruhnil obsežnejši upor, pri katerem bi sodeloval večji del nastanjenih v centru. So pa priznali, da je situacija zaradi manjše skupine nasilnežev napeta in da so del zaposlenih iz varnostnih razlogov umaknili.

V centru zaprti migranti - trenutno jih je nekaj več kot 200 - se sicer že dolgo časa pritožujejo nad razmerami in še posebej nad tem, kako tam z njimi ravnajo. V centru sicer pristanejo tako prosilci za azil v Avstraliji kot tudi tisti prišleki, ki so že živeli v Avstraliji, a so prekršili zakon in jih zato čaka deportacija. Slednjih je v zadnjem času vedno več, med njimi pa prednjačijo Novozelandci.