Svet

Greenpeace želi kupiti rudnike lignita na vzhodu Nemčije

sta
11. 10. 2015, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V nakup rudnikov lignita na vzhodu Nemčije, ki so v lasti švedskega energetskega velikana Vattenfall, se je vmešal zanimiv ponudnik. Kupiti jih želi tudi nevladna okoljska organizacija Greenpeace. A brez skrbi, rudnikov ne želijo upravljati - preprečiti želijo odprtje novih in tako lignit zadržati v zemlji, so poročale tuje tiskovne agencije.

Arhiv

Mehki rjavi premog ima slab sloves, saj oddaja velike izpuste CO2. "Če bi rudnike prodali drugemu kupcu, bi to vodilo v odprtje petih novih rudnikov lignita," so povedali v Greenpeaceu.

Kot so pojasnili v Vattenfallu, je Greenpeace vložil pismo o nameri, ki ga bo ameriška banka Citigroup, ki nadzira prodajo, pozorno preučila. "To je odprt proces in vse resne ponudbe so dobrodošle," je pojasnila Vattenfallova tiskovna predstavnica Sabine Froning. Finančnih podrobnosti o ponudbi ni razkrila.

"Z Vattenfallom bomo resno govorili o nakupu. Imamo veliko znanja o tem, kakšen bo energetski trg v prihodnje, in o razvoju podnebnih politik," je dejala predsednica Greenpeacea na Švedskem Annika Jacobson.

Vattenfall, tretji največji proizvajalec elektrike v Nemčiji, je prejšnji mesec sprožil postopke za umik iz črpanja in proizvodnje lignita v Nemčiji ter zaprtje in razgradnjo termoelektrarn in rudnikov, da bi lažje dosegli cilje o zmanjšanju izpustov.

V rudnikih lignita na vzhodu Nemčije, ki po razvitosti še vedno precej zaostaja za zahodno Nemčijo, je zaposlenih okoli 8000 ljudi, celotna industrija lignita v Nemčiji pa zagotavlja okoli 85.000 delovnih mest.