Črna kronika

Zaradi konoplje neupravičeno ždel v priporu, zdaj zahteva odškodnino

tr
11. 10. 2015, 07.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Višji sodniki so oprostili sedmerico očitka pridelave prepovedane droge, ker so dognali, da je bila hišna preiskava opravljena nezakonito. Zato se sodba nanjo ne more opreti. Goran Petkovič zahteva 56 tisoč evrov od države, ker je prepričan, da je bil neupravičeno v priporu.

Dolenjski list

Zaradi neupravičenega odvzema prostosti Goran Petkovič zahteva 56 tisoč evrov od države. Tožnik in predstavnica države sta v petek poskušala za zaprtimi vrati najti skupni jezik. Kot nam je uspelo izvedeti, med njima obstaja možnost dogovora, a se včeraj stranki zaenkrat nista uspeli dokončno dogovoriti. Zato se bosta znova srečali čez slaba dva tedna.

Na prvi stopnji so Petkoviču in še šesterici obtoženih, Davorinu Zagorcu, Mitji Stoparju, Jerici Rifelj, Petru Barbu, Sebastjanu Zagorcu in Jaki Zaletelu, sodili zaradi ukvarjanja z drogo. Policisti so pred štirimi leti naleteli na sodoben laboratorij z več kot 800 sadikami konoplje v zapuščenem gospodarskem poslopju v zaselku Gradnje na Gorjancih. Po njihovem mnenju so z odkritjem opojne zeli preprečili tretjo letino konoplje tisto leto, iz katere bi lahko dobili več kot 30 kilogramov marihuane. Takšna količina bi bila pri prodaji na debelo vredna več kot 130.000 evrov.

OPRANI OČITKA

Po končanem dokaznem postopku je sedmerica slišala obsodilno sodbo. Krško sodišče je julija 2011 Petkoviča obsodilo na štiri leta in pol zapora in mu podaljšalo pripor do pravnomočnosti sodbe, Jaka Zaletela na štiri leta in tri mesece zapora, Sebastjana Zagorca na tri leta in devet mesecev zapora. S pogojno obsodbo so jo odnesli Davorin Zagorc, Mitja Stopar, Jerica Rifelj in Peter Barbo.

Tožilec je zanje na prvi stopnji predlagal višje kazni, za Petkoviča na primer šest let in pol zapora, za Zaletela le dva meseca manj, za Zagorca pa šest let in dva meseca zapora. Za Barbo je predlagal leto in štiri mesece zapora, za ostale tri pa pogojne kazni.

Po sodbi na prvi stopnji so se s primerom ukvarjali še višji sodniki in dali prav zagovornikom, ki so že med sojenjem poudarjali, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito, saj je odredba za hišno preiskavo temeljila na anonimnem viru. Tega pa organi pregona na sodišču niso hoteli izdati, zato vira ni bilo mogoče preveriti. Višji sodniki so torej januarja 2012 sedmerico oprostili, Petkovič pa je lahko zapustil pripor, v katerem je bil 17 mesecev, in že takrat je napovedal tožbo zoper državo.