Svet

Najbolj smrtonosen napad v zgodovini sodobne Turčije

STA/G.G.
10. 10. 2015, 09.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Število smrtnih žrtev dveh eksplozij, ki sta danes odjeknili v Ankari, se je povzpelo na 86, je sporočil turški minister za zdravje Mehmet Muezzinoglu. Še 186 ljudi zdravijo, od tega jih je 28 na intenzivni negi. Gre za najbolj smrtonosen napad v zgodovini sodobne Turčije.

Reuters

Eksplozija je odjeknila pred protivladnim shodom za mir, ki ga je za danes opoldne v bližini prizorišča napada sklicala leva opozicija, med drugim prokurdska stranka HDP. Udeleženci shoda naj bi terjali konec spopadov turških varnostnih sil s pripadniki prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napad obsodil kot "gnusen napad na našo enotnost in mir v državi". V HDP pa so menili, da je bila glavna tarča napada stranka sama. "Je mogoče, da država s tako močno obveščevalno mrežo ni imela predhodnih informacij o napadu?" se je ob tem vprašal vodja stranke HDP Selahattin Demirtas.

Turčijo 1. novembra čakajo predčasne parlamentarne volitve, obenem pa jo pretresa nasilje med vojsko in PKK. To je po dveh letih premirja sledilo julijskemu napadu na prokurdske aktiviste v turškem mestu Suruc na meji s Sirijo, ki naj bi ga izvedla Islamska država.

Twitter

Med žrvtvami ni Slovencev

Z zunanjega ministrstva so sporočili, da po informacijah, ki jih je doslej pridobilo slovensko veleposlaništvo v Ankari, med žrtvami ali ranjenimi v današnjem bombnem napadu v Ankari ni slovenskih državljanov. Veleposlaništvo je še naprej v stiku s turškimi oblastmi.