Svet

V letalskem napadu na Kunduz ubiti zdravstveni delavci

STA
3. 10. 2015, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V letalskem obstreljevanju Kunduza v Afganistanu je bila danes zadeta tudi bolnišnica, pri čemer so umrli trije zdravniki organizacije Zdravniki brez meja (MSF), več deset ljudi po navedbah organizacije velja za pogrešane. Zveza Nato je priznala, da obstaja možnost, da za napadom stojijo ameriške sile.

Wikipedia

Malo po drugi uri zjutraj po lokalnem času je bil zdravstveni center MSF v okviru obsežnega obstreljevanja večkrat zadet in močno poškodovan, je zdravniška organizacija sporočila v izjavi. Potrdili so tri smrtne žrtve v vrstah svojega osebja in še 30 pogrešanih. V času napada je bilo v bolnišnici 105 bolnikov in več kot 80 tujih in domačih članov osebja MSF, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zveza Nato je priznala, da obstaja možnost, da so za napadom ameriška letala. "Ameriške sile so ob 2.15 v Kunduzu izvedla letalski napad (...) na posameznike, ki jih ogrožajo," so sporočili. "Napad se je morebiti končal s postransko škodo na bližnji zdravstveni ustanovi. Incident je predmet preiskave," so dodali.

V Kunduzu na severu države divjajo ostri spopadi, odkar so v prestolnico istoimenske province v ponedeljek vdrli talibani. Gre za prvo večje mesto, ki so ga talibani začasno zavzeli po letu 2001. Afganistanske varnostne sile naj bi sicer v petek ponovno prevzele nadzor v mestu, kar talibani zanikajo.

Bolnišnica MSF v mestu velja za izjemno pomembno na širšem območju in v zadnjih dneh po lastnih navedbah deluje s skrajnimi močmi, še piše AFP.