Svet

Papež najmočnejše države obtožil sebičnega in brezmejnega hlastanja za denarjem

STA
25. 9. 2015, 19.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Papež Frančišek je v današnjem nagovoru svetovnim voditeljem v Generalni skupščini ZN dejal, da obstaja pravica okolja, ki je človeštvo ne sme zlorabljati ali uničevati. Njegov nastop pa so malce bolj kot doslej zaznamovale teme, ki so všeč konservativcem, saj je izrazil nasprotovanje splavu in homoseksualnosti.

Reuters

V republikanskem kongresu je v četrtek v Washingtonu papež poudarjal pravičnost do priseljencev, revežev, pomen boja proti podnebnim spremembam, odpravo smrtne kazni in podobne teme, zaradi katerih ga kritiki opredeljujejo kot levičarja.

V ZN pa je danes posebej izpostavil zahtevo po spoštovanju svetosti vsakega življenja, kar pomeni odločno nasprotovanje splavu, pozval pa je tudi k spoštovanju naravnih razlik med moškim in žensko. V nasprotju z ameriškim kongresom pod republikanskim vodstvom vprašanje pravic žensk do splava in pravic homoseksualcev v ZN uživa večjo stopnjo podpore. Papež je kritiziral tudi ideološko kolonializacijo držav v razvoju, ki jim po njegovem mnenju vsiljujejo sprejemanje splava in homoseksualnost kot pogoj za razvojno pomoč.

Posebej oster je bil medtem do najbolj mogočnih držav sveta, ki jih je obtožil sebičnega in brezmejnega hlastanja za denarjem, ki vodi v uničenje planeta in siromašenje šibkih. Predstavnikov dveh najmočnejših držav ni bilo, da bi ga slišala, saj sta imela predsednik ZDA Barack Obama in njegov Kitajski kolega Xi Jinping v istem času sestanek v Beli hiši.

Omenil je tudi pravice revnih do izobraževanja, nastanitve, dela in posesti ter hrane in čiste vode, kakor tudi pomen spoštovanja verskih svoboščin. Papež meni, da obstaja pravica okolja, ki je človeštvo ne sme zlorabljati ali uničevati. "Vsaka škoda na okolju je škoda na človeštvu," je dejal Frančišek v doslej petem papeškem nastopu pred Generalno skupščino ZN.

Na sedežu ZN ga je sprejel generalni sekretar Ban Ki Moon, ki je dejal, da bo papež nastopil pred največjim zborovanjem svetovnih voditeljev v vsej zgodovini papeških nastopov v ZN. Voditelji, med njimi tudi premier Miro Cerar, so tam na razvojnem vrhu, ki se je začel takoj po papeževem govoru. V dvorani je bila tudi Nobelova nagrajenka Malala Jusufzaj iz Pakistana, ki je preživela napad talibanov zaradi dela na področju ženskih pravic.

Papež je najprej pozdravil 400 uslužbencev sekretariata ZN. Zahvalil se jim je za vse dobro delo, pozval, naj med seboj sodelujejo in se spoštujejo