Svet

Na Madžarsko s Hrvaške v petek prišlo več kot 4000 migrantov

STA/M.J.
19. 9. 2015, 11.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V petek je na Madžarsko do 22. ure vstopilo 4400 migrantov, je ponoči sporočil predstavnik madžarske vlade in dodal, da pričakujejo, da bodo do danes postavili ograjo na meji s Hrvaško, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA

Po besedah svetovalca madžarske vlade Györgyja Bakondija je okoli 500 vojakov na meji s Hrvaško postavilo že 28 kilometrov ograje od načrtovanih 41 kilometrov.

Ob tem je dodal, da je kakih 800 migrantov na hrvaškem vlaku, ki ga je Zagreb v petek poslal na jug Madžarske, spremljalo 40 oboroženih hrvaških policistov, ki so jih razorožili.

Tiskovni predstavnik vlade Zoltan Kovacs je pred tem to označil kot resen incident. Poudaril je, da Zagreb Budimpešte o prihodu vlada vnaprej ni obvestil, zato gre morda za kršenje meje in druge zločine. Strojevodjo so prijeli in uvedli preiskavo, je dejal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI.

Migrante so odpeljali do sprejemnih centrov na zahodu države, kjer izvajajo registracije, je dodal.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je informacijo, da so bili hrvaški policisti aretirani, v petek zvečer demantiral. Zatrdil je, da je vlak na Madžarsko prišel v skladu z dvostranskim dogovorom in da so policiste samo popisali in da se vračajo nazaj. Pogajanja glede strojevodje še potekajo, je povedal po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

Kovacz pa je zanikal, da so begunci mejo z Madžarsko prečkali na osnovi bilateralnega sporazuma.

Hrvaška je zaradi preobremenjenosti v petek nehala registrirati begunce in imigrante, ki kljub zaprtju večine mejnih prehodov s Srbijo še vedno prihajajo iz Srbije. Organizirano jih pelje proti Madžarski, proti Sloveniji pa se begunci večinoma odpravljajo v lastni režiji. Na Hrvaško je sicer od srede do petka do 19. ure prišlo nekaj manj kot 17.100 beguncev, predvsem iz Sirije, Iraka in Afganistana.