Svet

ZN potrdili uničenje templja Bal v Palmiri

STA/M.J.
1. 9. 2015, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Združeni narodi so glede na satelitske podatke potrdili uničenje templja Bal v sirski Palmiri. Satelitski posnetek potrjuje, da je bila uničena glavna stavba templja, so v noči na torek prek Twitterja sporočili ZN.

YouTube

Da je glede na pridobljene satelitske posnetke uničena glavna stavba templja, je danes zgodaj zjutraj potrdil tudi Einar Bjorgo iz inštituta ZN Unosat. Uničeno je tudi bližnje stebrišče, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Tempelj je veljal za enega najbolje ohranjenih delov v antičnem mestu. Kot navaja Unesco, gre za "eno najpomembnejših verskih stavb 1. stoletja na Vzhodu". Svetovno znani tempelj predstavlja največji kompleks na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine.

Glede na navedbe aktivistov so skrajneži iz vrst Islamske države okoli 2000 let star tempelj Bal razstrelili. Islamska država je napovedala tudi uničenje drugih templjev in prizorišč v antičnem. mestu.

Arhiv Svet24

Že pred tednom dni so skrajneži sporočili, da je Islamska država v Palmiri uničila tudi tempelj Bal Šamin. Njegovo uničenje je Unesco označil za vojni zločin. Skrajneži so poleg tega pred dvema tednoma obglavili nekdanjega vodilnega arheologa antičnega mesta Haleda Asada.

Islamska država je Palmiro zavzela maja. Mesto leži na strateško pomembnem območju na poti med sirsko prestolnico Damask in mestom Deir Ezor na vzhodu države.