Slovenija

Sanacija primorske železniške proge bo povsem končana jeseni

STA/M.J.
1. 9. 2015, 08.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Medtem ko je v ponedeljek po letu in pol stekel železniški potniški promet med Ljubljano in Primorsko, se bo sanacija primorske proge nadaljevala še v jesenskih mesecih. Sledila bo zaključna sanacija voznega omrežja na določenih odsekih in druga dela manjšega obsega.

M24

Primorsko železniško progo je februarja lani močno poškodoval žled. Med Borovnico in Pivko je bilo vozno omrežje za napajanje električnih vlakov skoraj popolnoma uničeno. Slovenske železnice so takoj po žledolomu začele sanacijo in progo usposobile za vožnjo.

Medtem ko so Slovenske železnice v času del vlake na odsekih, kjer je potekala sanacija, nadomeščale z avtobusi, od ponedeljka med Ljubljano in Primorsko spet vozijo potniški vlaki, od danes po zimskem voznem redu, v okviru katerega je na tej relaciji predvidenih več vlakov.

Zdaj pa sledi še dokončna sanacija. Kot so za STA povedali na Slovenskih železnicah, se bodo v prvih dneh septembra lotili dokončne sanacije voznega omrežja na železniški postaji Postojna. Sledili bodo še zamenjava samonosilnega optičnega kabla na odseku železniške proge Borovnica-Postojna, dokončanje sanacije voznega omrežja na odseku Logatec-Rakek, dokončanje sanacije voznega omrežja na železniški postaji Rakek in dokončanje sanacije voznega omrežja na odseku Rakek-Postojna.

Sledila bodo še druga dela manjšega obsega, kot so prestavitve vodnikov za signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave, obnova razsvetljave na obnovljenih železniških postajah ipd. Vsa dela bodo predvidoma končana v jesenskih mesecih, še pravijo na železnicah.